Glaze 2 is sneller en biedt Mac-ondersteuning 

Glaze 2 brengt verbeteringen op gebied van de snelheid waarmee het afbeeldingen wijzigt, een verbeterde rekenefficiëntie en compatibiliteit met Mac GPU.  

Glaze 2 is de opvolger van Glaze, een gratis softwaretool die op basis van machine learning de pixels van een kunstwerk subtiel verandert waardoor de stijl anders waargenomen wordt door AI-kunstgeneratormodellen zoals Stable Diffusion. De nieuwe versie biedt verbeteringen op gebied van snelheid en is ook compatibel met Mac. Kunstenaars willlen hiermee een boodschap uitdragen naar AI-bedrijven die hun auteursrechtelijk beschermde werken gebruiken om modellen te trainen.  

Auteursrechtelijke materialen

Glaze is ontworpen door onderzoekers aan de Universiteit van Chicago, onder leiding van Ben Zhao, om kunstenaars een tool te bieden waarmee ze hun werk kunnen beschermen van AI. Na Glaze werd door diezelfde onderzoekers Nightshade geïntroduceerd waarmee kunstenaars hun kunstwerken opzettelijk kunnen aanpassen zodat ze onbruikbaar worden. Met deze boodschap willen ze AI-giganten wijzen op het onterecht gebruiken van auteursrechtelijk materiaal. 

Glaze 2.0

Meer dan een jaar later kondigt het onderzoeksteam een nieuwe versie van de tool aan: Glaze 2. De onderzoekers beloven enkele verbeteringen waarmee gebruikers nog sneller hun afbeeldingen kunnen genereren. Waar Glaze er gemiddeld 1,2 minuten over deed op Titan RTX GPU en 7,3 minuten op een enkele Intel i7 CPU om een afbeelding te glazuren, biedt Glaze 2.0 een toename van 50 tot 100 procent in snelheden, afhankelijk van de computerhardware van de gebruiker.  

lees ook

GPU-rekening Stability-AI 9 keer hoger dan inkomen

Daarnaast zullen de wijzigingen in deze nieuwe versie minder opvallend zijn en beschermt het nu ook ‘gladde oppervlaktekunst’, zoals bijvoorbeeld tekenfilms. De rekenefficiëntie gaat er op de meeste platforms ook op vooruit en het biedt Mac GPU-ondersteuning.  

Glaze 2.0 is nu te downloaden voor Windows 10/11, Apple Silicon en Intel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home