Intel lanceert eigen Arc-GPU’s in 2022

Begin 2022 gaat Intel de concurrentie aan met Nvidia en AMD. De processorspecialist lanceert dan zijn splinternieuwe reeks van Arc-GPU’s gericht op gamers.

Intel sleutelt al enkele jaren aan een eigen reeks van discrete GPU’s. Die zijn gebaseerd op de nieuwe Xe-architectuur. Het afgelopen jaar maakte Xe langzaam zijn intrede in het wild. De Tiger Lake-processors vertrouwen erop voor hun grafische component en OEM’s kunnen aan de slag met de DG1: een erg lichte GPU gericht op professionals.

Arc en Alchemist

Begin 2022 komt Intel met zijn eerste echt competitieve GPU’s. De chipdesigner zal met AMD Radeon en Nvidia GeForce concurreren onder de merknaam Intel Arc. De eerste Arc-chip wordt een GPU met de naam Alchemist. Alchemist wordt de komende jaren opgevolgd door andere GPU’s die in alfabetische volgorde namen uit een fantasy-RPG krijgen: Battlemage, Celestial en Druid.

Exacte specificaties deelt Intel nog niet, maar we weten al wel dat de Arc-GPU’s onder andere real time ray tracing zullen onderstuenen, net als een vorm van AI-geaccelereerde supersampling vergelijkbaar met Nvidia DLSS en AMD FidelityFX. Naar een prijsstrategie is het nog raden.

Chiptekort

De timing voor Intel is uitstekend, aangezien het aanhoudende chiptekort GPU’s buitenproportioneel zwaar treft. De markt is hongerig naar capabele hardware. Dat Intel nieuw op de markt is, zal niet veel uitmaken wanneer de GPU’s effectief de winkelrekken halen. In welke mate dat zal gebeuren, is onduidelijk. Intel gaat de Arc-GPU’s immers niet zelf fabriceren, maar klopte volgens Reuters al aan bij TSMC voor plaats op de 7 nm-productieband. Indien Intel inderdaad geen GPU’s gaat bakken in zijn eigen fabrieken, zal het met dezelfde logistieke uitdagingen te maken krijgen als AMD en Nvidia.

Het is eveneens onduidelijk in welke mate Arc en Alchemist exclusief voor gamers bedoeld zijn. Nvidia mikt met zijn GeForce-kaarten bijvoorbeeld primair op consumenten, maar voorziet ook speciale Studio-drivers waarmee kmo’s en zelfstandigen de GPU’s voor professioneel werk kunnen omarmen.

lees ook

Datacenters en neurale netwerken: waarom Intel plots zelf grafische kaarten ontwikkelt

De introductie van Intel Arc en Alchemist belooft in ieder geval de GPU-wereld uit balans te brengen. Het duopolie van Nvidia en AMD komt zo stilaan teneinde. Wat de impact zal zijn, hangt af van de beschikbaarheid, de kwaliteit en de prijs van Arc.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home