DisplayPort 2.0-kabels krijgen labels om snelheid te bepalen

DisplayPort 2.0

Na de verwarring rond de HDMI 2.1-certificering wil VESA met DisplayPort meer duidelijkheid scheppen rond de capaciteiten van elke nieuwe DisplayPort 2.0-kabel.

DisplayPort 2.0 is eindelijk een feit na jaren van certificatie en testing. De nieuwe standaard vereist ook nieuwe kabels die enkel de Video Electronics Standards Association (VESA) kan certificeren. Om duidelijk te maken wat de maximale datasnelheid is van een kabel, introduceert het orgaan labels op de kabel.

De nieuwe DisplayPort 2.0-standaard ondersteunt UHBR (Ultra-High Bit Rate) en introduceert hiermee DP40- en DP80-kabels. Kabels met een DP40-label garanderen de UHBR10-standaard van vier lijnen die elk 10 Gbps ondersteunen, 40 Gbps in totaal. DP80-kabels ondersteunen de UHBR20-standaard met vier lijnen van elk 20 Gbps, goed voor 80 Gbps.

Er zijn volgens VESA al verschillende kabels in productie die DP40- of DP80-compatibel zijn. Het controlerend orgaan weet dat omdat elke kabel door hen wordt gecertificeerd. Wie niet langs VESA passeert, kan geen DisplayPort 2.0-kabel op de markt brengen.

De labels op de kabel maken direct duidelijk dat het om een DP40- of DP80-kabel gaat. Enig nadeel is dat VESA die labels niet verplicht. Bij de aankoop van de kabel is het telkens wel duidelijk omwille van de certificering, maar zonder label wordt het lastig om te weten welke kabel wat ondersteunt eens die uit de verpakking is. Zelf labelen is de boodschap om later verwarring te voorkomen.

Verwarring rond HDMI 2.1

De reden waarom VESA nu extra duidelijk communiceert, komt mogelijk door het HDMI 2.1-debacle vorig jaar. Tv’s, monitoren, kabels en andere (rand)apparatuur kunnen namelijk HDMI 2.1-compatibel op hun producten plakken, zonder alle nieuwe functies van de standaard te ondersteunen. Dit zal de komende maanden en jaren voor heel wat verwarring zorgen bij aankopen voor consumenten en bedrijven die hun huiswerk niet grondig doen.

HDMI 2.1 introduceerde heel wat nieuwe functies waaronder dynamische HDR, High Frame Rate (HFR) voor 4K, 8K en 10K aan 120 Hz, Variabele refresh rate (VRR) en een hogere doorvoersnelheid tot 42,6 Gbps. Een HDMI 2.1-compatibel toestel of kabel kan één van bovenstaande ondersteunen, maar hoeft dat niet allemaal te doen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home