Dell onthult XPS 13 Plus met touchbar en nieuwe Intelchips

Dell laat op CES de XPS 13 Plus zien. De laptop werd volledig opnieuw ontworpen vergeleken met de klassieke Dell XPS 13 en krijgt onder andere een touchbar mee. Binnenin zitten krachtige nieuwe Alder Lake-chips van Intel.

Dell gaat op CES voor een drastische vernieuwing van zijn XPS 13-laptops met de introductie van de Dell XPS 13 Plus. Dat toestel stelt design voorop als prioriteit. De binnenkant ziet er immers erg vlak uit, met brede toetsen in een toetsenbord dat op dezelfde hoogte zit als de behuizing. De toetsen zouden nog steeds 1 mm indrukbaar zijn, net als bij de XPS 13 vorig jaar. Het touchpad zit voortaan onzichtbaar geïntegreerd onder het toetsenbord en geeft met haptische feedback aan wanneer je klikt. Je kan het met andere woorden niet meer écht inklikken.

Touchbar

De functietoetsen bovenaan maken plaats voor een soort van touchbar met capacitieve toetsen. Die aanraaktoetsen hebben echter een vaste functie en zijn dus niet aanpasbaar zoals bij de touchbar die Apple destijds introduceerde. De keuze lijkt vooral ingegeven te zijn door design, aangezien er geen duidelijke praktische meerwaarde is tegenover klassieke functietoetsen.

De Dell XPS 13 Plus komt optioneel met Oled-scherm en is configureerbaar met een 4K+-resolutie. De uitzonderlijk dunne displayranden die de XPS-reeks kenmerken, blijven behouden. Het geheel ziet er heel netjes uit, maar maakt ons een klein beetje ongerust. We hopen dat Dell hier niet vorm boven functie heeft gekozen. Gezien de kwaliteit van de XPS 13-reeks tot nu toe, hebben we wel een zeker vertrouwen in de implementatie van de nieuwe functies. De marketinglijn die aangeeft dat “het toestel geïnspireerd werd op Gen-Z, een aanstormende generatie talenten die weten wie ze zijn en wat ze willen”, haalt dat vertrouwen dan weer ietwat naar omlaag. Laten we hopen dat de marketeers vakkundig uit de buurt van de ingenieurs werden gehouden tijdens de designfase.

28 watt Alder Lake-processor

Niet alleen de buitenkant is interessant, ook het binnenwerk verdient vermelding. De XPS 13 Plus is immers ontworpen voor de nieuwste twaalfde generatie Core-processors van Intel. Dell kiest verrassend voor de ‘P’-chips uit het nieuwe Intelgamma. Dat zijn iets krachtigere processors met een basis-TDP van 28 watt. Gezien de dunne behuizing van de XPS 13 Plus is die keuze verrassend. Traditioneel komen dergelijke ultrabooks immers met een 15 watt-‘U’-processor.

lees ook

Intel lanceert 12de generatie Alder Lake-processors voor laptops

De koeling van de XPS 13 Plus moet de bijkomende hitte de baas kunnen, klinkt het. We zijn benieuwd naar het gedrag van de laptop en de chip in de praktijk: haalt het mooie toestel echt extra pk’s uit de ‘P’-processor, of zorgt thermisch throttlen voor een beperkte meerwaarde? Ondanks de aankondiging van de interessant ogende AMD Ryzen 6000 Mobile-processors, ontbreekt een AMD-optie.

Het basismodel van de laptop komt met een Core i5-chip, 8 GB aan LPDDR5-RAM, een SSD met 256 GB aan opslagcapaciteit en een 16:10-display met 1.920 x 1.200 pixels. Het topmodel heeft een 4K-resolutie met aanraakscherm, Intel Core i7 en 1 TB aan opslag. De laptop moet in de lente van dit jaar wereldwijd beschikbaar komen met een startprijs van 1.199,99 dollar. Een europrijs communiceerde Dell nog niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home