Dell mag zich weer een beursgenoteerd bedrijf noemen

Dell is na zes jaar terug op de beurs onder het symbool ‘DELL’. Het Amerikaanse technologieconcern kocht daarvoor de tracker stock van VMware terug, waarin het een belang van 81 procent bezat. De deal was 23,9 miljoen dollar waard. 

Dell opende de eerste beursdag vrijdag 28 december op de New York Stock Exchange met 46 dollar per aandeel. Goed voor een totale waarde van 16 miljard dollar.

In 2012 besloot Michael Dell, oprichter en CEO van Dell, het bedrijf van de beurs te halen. Dit na een keldering van meer dan tien procent van de verkoopcijfers. Dell had niet goed geanticipeerd op de industriële omslag van de vraag naar tabletcomputers, smartphones en consumentenelektronica. De afgelopen zes jaar heeft Dell zichzelf dan ook getransformeerd van een computerfabrikant naar een bredere aanbieder van IT-services: van storage en servers tot networking en cybersecurity.

Bedrijven willen one-stop-shops

Venturebeat merkt op dat Dell een andere tactiek hanteert dan concurrent HP, die in 2016 bewust het bedrijf opsplitste. HP zou zich naar eigen zeggen met twee aparte technologiebedrijven beter kunnen focussen op de hardware en gerelateerde services. Toch lijkt de strategie van Dell zijn vruchten af te werpen. Bedrijven zouden zich namelijk steeds vaker richten op zogeheten one-stop-shops om hun IT-infrastructuur in de cloud te beheren.

Dell bezit momenteel zo’n 17 procent van het wereldwijde pc-marktaandeel. Dit in navolging van HP (23 procent) en Lenovo (21 procent), aldus cijfers van onderzoeksbureau Canalys.

Het laatste kwartaal rapporteerde Dell een omzetgroei van ruim 15 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. Het bedrijf verwacht voor 2019 zelfs een totale omzet tussen de 90,5 miljard en 92 miljard dollar te realiseren.

Gerelateerd:  Dell wil VMware aandeelhouders laten stemmen over nieuwe beursgang

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home