‘Carl Icahn kocht HP-aandelen met voorkennis van Xerox-bod’

Xerox HP

Een aandeelhouder van Xerox beschuldigt topinvesteerder Carl Icahn ervan 1,2 miljard aan aandelen in HP te hebben gekocht met voorkennis van Xerox’ plannen om de aandelen aan een premium over te nemen.

Het Miami Firefighters Relief and Pension Fund spande vrijdag een rechtszaak aan tegen Icahn en zijn investeringsmaatschappij Icahn Capital bij de rechtbank van New York, zo schrijft Bloomberg. Volgens het fonds kocht Icahn de HP-aandelen op een moment dat hij wist dat Xerox overwoog om een bod te doen om HP te kopen, of die plannen zelfs al in gang waren gezet.

Icahn Capital is de grootste aandeelhouder van Xerox, met eind september ongeveer 11 procent van de aandelen in bezit. Op hetzelfde moment was het samen met High River Limited Partnership ook eigenaar van meer dan 62,9 miljoen HP-aandelen, wat het de vijfde grootste aandeelhouder maakt van de pc- en printerfabrikant. Eind juni had Icahn nog geen enkel aandeel van HP in bezit.

Hoewel de exacte datum waarop Icahn HP-aandelen heeft gekocht niet bekend is, speculeerde een analist twee dagen na het einde van het derde kwartaal dat een activistische belegger zich mogelijk op HP-aandelen richtte, op basis van een ‘enorme piek’ in handelsvolume, zonder duidelijke reden.

Koppig Xerox

Xerox bracht vorige maand een bod uit op HP van 22 dollar per aandeel, ofwel zo’n 33 miljard dollar in totaal. Dat bod werd afgewezen door de raad van bestuur van HP omdat die vond dat het bedrijf daarmee ondergewaardeerd werd. Icahn stuurde er eerder deze maand op aan dat HP het bod van Xerox toch zou aannemen. Hij wijst daarbij op de twee miljard euro aan besparingen die een fusie kan opleveren, al lijkt de investeerder toch ook vooral voor eigen winkel te spreken.

Xerox is ondertussen van koers veranderd en richt zich rechtstreeks op de aandeelhouders van HP in de hoop hen te overtuigen van de voordelen van een overname. Het verwijst daarbij naar een potentiële omzetgroei van 1 tot 1,5 miljard dollar over een periode van drie jaar en stelt dat aandeelhouders de waarde van hun aandelen met de helft zullen zien stijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home