Canon waarschuwt voor wifi-instellingen

wifi security wpa3

Een kwetsbaarheid bij bepaalde inkjetprinters van Canon zorgt ervoor dat de instellingen en andere informatie over je wifi niet worden gewist wanneer je het toestel reset.

Bepaalde inkjetprinters van Canon zijn niet zomaar volledig te resetten. Een kwetsbaarheid zorgt ervoor dat wifi-instellingen en bijbehorende gevoelige info als log-ins op een toestel blijven staan, ook als je een reset doet.

Het probleem

Wanneer je een elektronisch toestel van de hand doet of naar een recyclagepunt brengt, dan is het logisch om het volledig te resetten, als dat van toepassing is. Zelfs als je het binnenbrengt voor reparatie of nazicht is het geen slecht idee om voldoende gegevens te wissen.

Je wil geen gevoelige of persoonlijk informatie zomaar te grabbel gooien, bijvoorbeeld van je eigen router of  mesh-netwerk. Dat geldt ook voor inkjetprinters die verbonden zijn geweest met je netwerk en andere hardware.

Sommige inkjetprinters van Canon wissen echter geen wifi-gerelateerde info. Je moet die dus handmatig verwijderen, ook na een volledige reset. Het was het bedrijf zelf dat een waarschuwing hierover de wereld instuurde.

lees ook

Niet Wifi maar Lifi: draadloos licht-internet krijgt standaard

Oplossing

Canon publiceerde meteen ook twee soorten oplossingen. De meest algemene stappen zijn:

  • Alle instellingen resetten (‘alles resetten’ bij instellingen)
  • De draadloze LAN toestaan
  • Alle instellingen nog een keer resetten

Bij modellen die geen ‘alles resetten’-functie hebben moet het een beetje anders:

  • LAN-instellingen resetten
  • De draadloze LAN toestaan
  • LAN-instellingen nog een keer resetten

Het gaat niet over alle inkjetprinters van Canon. Om te zien of jouw printer één van de toestellen met deze kwetsbaarheid is, postte het bedrijf online een lijst die je kan nakijken. Het is een keer iets anders dan printers die steeds maar blijven heropstarten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home