Bug in Windows 10-update bemoeilijkt thuiswerk met VPN-problemen

Windows 10

Microsoft waarschuwt zijn gebruikers voor een bug in Windows 10. De fout zorgt ervoor dat Office 365, Microsoft Teams, Outlook en andere belangrijke apps geen toegang tot het internet kunnen krijgen wanneer een systeem van een VPN-verbinding gebruik maakt.

De februari-update van Windows 10 bevat een bug die nu pas aan het licht komt. Gebruikers die de update installeerden, lopen de kans om verbindingsproblemen te ervaren wanneer ze een VPN-verbinding gebruiken.

Nu wereldwijd miljoenen werknemers vanuit huis moeten werken vanwege de uitbraak van het coronavirus komt de bug in Windows 10 zeer ongelegen. Veel thuiswerkers gebruiken een computer met Windows 10 om via een VPN-verbinding op afstand toegang te krijgen tot hun werkbestanden. Daarnaast zijn miljoenen thuiswerkers afhankelijk van de productiviteitsapps van Microsoft om hun werk gedaan te krijgen. 

De bug heeft invloed op iedereen die de Windows 10-update van afgelopen februari heeft geïnstalleerd. Deze update bevatte meerdere fouten, welke werden opgelost met optionele updates. Voor de fout die belangrijke apps ervan weerhoudt om toegang tot het internet te krijgen is nog geen oplossing uitgebracht. 

Onderbreking van VPN-verbinding

Het voornaamste gevolg van de bug is dat veelgebruikte productiviteitsapps geen toegang tot het internet kunnen krijgen. De bug maakt het thuiswerkers extra lastig doordat er een grotere kans is dat een VPN-verbinding plotseling wordt verbroken. Hierdoor kunnen veel thuiswerkers die Windows 10 gebruiken extra gekweld worden door de bug. 

“Apparaten die een handmatig- of automatisch geconfigureerde proxy gebruiken, vooral met een VPN-netwerk, kunnen via de Netwerk Connectivity Status Indicator aangeven beperkte of geen internetverbinding te hebben. Dat kan gebeuren wanneer iemand een verbonden is, een verbinding opstart of juist de verbinding verbreekt met een VPN”, legt Microsoft uit.

Update op komst

Microsoft beweert dat Windows 10-gebruikers “het probleem mogelijk kunnen beperken door hun apparaat opnieuw op te starten”. Hoewel het opnieuw opstarten van het apparaat tijdelijk kan helpen, haalt het de productiviteit sterk naar beneden en kan het heel wat frustratie opleveren. Gelukkig is de oplossing onderweg. Microsoft ziet de bug als een ernstig probleem en werkt daarom aan een update die de fout oplost. Deze update zal begin april uitkomen en alleen beschikbaar zijn via de Microsoft Update Catalog.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home