Apple verandert de iPad meer in een laptop met iPadOS

Apple heeft op ontwikkelaarsconferentie WWDC een nieuw besturingssysteem voor iPads aangekondigd: iPadOS.

De laatste jaren tweakte Apple zijn iOS-besturingssysteem steeds meer met specifieke functies voor de iPad, zoals split-screen, Slide Over en andere multitaskingopties. De afscheuring naar een apart iPadOS is in dat opzicht een logische beslissing.

iPadOS is speciaal ontwikkeld voor de iPad en geeft Apple zo meer bewegingsvrijheid om de software aan te passen aan de mogelijkheden van het grotere scherm en verschillend gebruik ten opzichte van een iPhone.

Widgets

Zo wordt het homescreen uitgebreid met widgets die je naast de app-icoontjes kan uitklappen, in plaats van dat ze in het notificatiecentrum verborgen blijven. Apple voegt verder ook nieuwe multitaskingmogelijkheden toe, met gestures on tussen verschillende apps te navigeren of apps naast elkaar op het scherm te zetten.

De Files-app wordt nuttiger gemaakt en krijgt eindelijk ondersteuning voor USB-opslag en SD-kaarten, alsook voor gedeelde netwerkbestanden via SMB. Ook de Safari-browser wordt aangepakt, met een volwaardige desktopbeleving, download manager en functie om foto’s te uploaden.

Laptopalternatief

Over het algemeen stellen we vast dat iPadOS de tablet van Apple meer in de richting van een écht alternatief voor een laptop moet duwen. Zo wordt knippen en plakken eenvoudiger gemaakt en voegt Apple zelfs de mogelijkheid toe om custom fonts te installeren.

Tot slot wordt ook de Apple Pencil aangepakt, met een verlaagde latency van 20 naar 9 ms, screenshotfunctie en uitgebreidere mogelijkheden voor externe apps.

Beschikbaarheid

iPad OS is onmiddellijk beschikbaar voor ontwikkelaars. In de zomer volgt een publieke béta, met een algemene lancering in de herfst. De software draait op alle iPad Pro-modellen, iPad Air 2 en later, iPad 5 en later en iPad Mini 4 en later.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home