Apple overweegt nieuwe iPhone uit te stellen vanwege coronavirus

iPhone

Apple overweegt naar verluidt om de lancering van zijn nieuwe iPhone dit najaar uit te stellen als gevolg van de corona-pandemie, die wereldwijd ook een enorme impact heeft op de economie.

Het is de Nikkei Asian Review die schrijft dat Apple overweegt om de lancering van zijn nieuwe iPhones, die volgens de geruchten voor het eerst 5G zullen ondersteunen, met enkele maanden uit te stellen. Hoewel Apple zijn iPhone-lanceringen typisch in september houdt, en het ergste van de pandemie dan hopelijk achter de rug is, zal de impact zich nog steeds laten voelen.

Door alle maatregelen die nu worden genomen om de verspreiding van het virus in te dijken, riskeert de wereldeconomie in een recessie te belanden. Dat betekent dat consumenten minder kunnen uitgeven en wellicht minder snel geneigd zijn om hun telefoon te upgraden. “Dat zou kunnen leiden tot een makke ontvangst van de eerste 5G-iPhone”, aldus een goed geïnformeerde bron van Nikkei. “Ze hebben een succesverhaal nodig voor de eerste 5G-iPhone.”

Apple hinkt nu al achter op zijn grote concurrenten Samsung en Huawei, die elk reeds 5G-compatibele smartphones op de markt hebben gebracht. Het bedrijf uit Cupertino houdt de uitbraak van het coronavirus in zijn twee grootste markten, de Verenigde Staten en Europa, nauwgezet in de gaten om te bepalen of uitstel nodig is.

Toeleverketen

Maar zelfs als Apple zich geen zorgen zou maken over de consumentenvraag, kijkt het bedrijf ook nog tegen mogelijke problemen in de productie van de telefoons aan. Verschillende Chinese fabrieken waren eerder dit jaar genoodzaakt om de deuren te sluiten. Ook Foxconn, dat onder meer de iPhones van Apple in elkaar zet, legde zijn activiteiten tijdelijk stil.

Nu China de uitbraak van het coronavirus grotendeels onder controle lijkt te hebben, hebben veel fabrieken de deuren weer geopend Volgens Nikkei kampen verschillende onder hen evenwel met personeelstekorten door quarantaines en geldende reisbeperkingen, waardoor ze niet op volle capaciteit werken. Foxconn is ook weer operationeel en naar eigen zeggen klaar om de nieuwe iPhone op tijd te produceren, maar is op zijn beurt afhankelijk van leveranciers van andere componenten.

Die leveranciers hebben naar verluidt de vraag gekregen om hun leveringen uit te stellen. “We zijn op de hoogte gesteld dat we vanaf eind augustus in grote hoeveelheden moeten beginnen leveren om te voldoen aan de nieuwe productlancering van Apple, in tegenstelling tot vorige jaren waar dat ergens in juni was”, vertelt één leverancier aan Nikkei. “De wijziging is zeer recent doorgevoerd en zou kunnen betekenen dat de massaproductie van de telefoon ook maanden wordt uitgesteld.”

Prototype

Ook de ontwikkeling van de nieuwe iPhone zou momenteel lijden onder de maatregelen en beperkingen ten gevolge van het coronavirus. Apple was naar verluidt van plan om met leveranciers samen te werken om begin maart een “meer concreet prototype” voor de nieuwe iPhones te ontwikkelen, maar stelde dat uit tot het einde van de maand om het daarna opnieuw vooruit te schuiven.

Dat betekent dat het op dit moment nog niet eens zeker is of Apple op tijd een finaal prototype klaar krijgt om in massaproductie te gaan, en kan verklaren waarom de leveranciers reeds werden gevraagd om hun leveringen uit te stellen.

Voorlopig is evenwel nog niets beslist. “De discussie is nog in een vroeg stadium en de herstlancering is nog niet helemaal van tafel”, vertelt één van de bronnen van Nikkei. “Maar de 5G-iPhone kan in het ergste geval worden uitgesteld tot 2021.” Apple zou ten laatste in mei een finale beslissing nemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home