Apple werkt aan eigen iPhone modems en wil Qualcomm vervangen in 2023

iphone ios 14

Qualcomm maakt vandaag modems voor elke iPhone en iPad om 5G-bereik te garanderen. Binnen twee jaar wil Apple die ook zelf maken.

Wie vandaag een iPhone op zak heeft, kan bellen en heeft mobiel internet dankzij een modem van Qualcomm. Apple maakt al jaren zijn eigen System-on-Chip (SoC), maar daarin zit geen modem verwerkt omdat het die apart moet aankopen bij Qualcomm. Dat zou veranderen vanaf 2023 volgens een rapport van Nikkei. Apple werkt vandaag aan een 4 nanometermodem van eigen makelij. TSMC zou de chipbakker van dienst zijn, net als bij alle Apple-chips vandaag.

Volgens Nikkei werken er vandaag al honderden TSMC-ingenieurs samen met het chip-ontwikkelteam van Apple, waaronder een deel voor de modem. Het rapport vermeldt ook dat in 2022 de iPhone-chips de sprong naar 4 nanometer maken. De iPad krijgt het jaar erop de primeur met een 3 nanometerchip in 2023. De eigen modems waar Apple aan werkt, staan daar los van.

Rechtszaak tegen Qualcomm

Het is al langer duidelijk dat Apple aan eigen modems werkt. Na een gefaalde samenwerking met Intel rond 5G-modems in 2018 moest het verplicht terugkeren naar Qualcomm, tegen hun zin. In 2017 startte Apple namelijk een juridische strijd tegen Qualcomm vanwege oneerlijke prijzen en misbruik van een monopoliepositie. Het bitse duel zorgde ervoor dat Apple verplicht moest overschakelen naar Intel voor de iPhone XS, XS Max en XR omdat Qualcomm weigerde te leveren.

Uiteindelijk heeft Qualcomm het dispuut gewonnen. Apple moest 4,5 miljard dollar betalen omwille van niet-betaalde licenties. Omdat Intel uiteindelijk geen 5G-modem heeft kunnen ontwikkelen, moest het verplicht opnieuw bij Qualcomm aankloppen. Het spreekt voor zich dat de hele situatie alles heeft verzuurd en dat Apple de ontwikkeling van een eigen modem als absolute prioriteit beschouwde. Binnen twee jaar zou er volgens het rapport eindelijk licht aan het einde van de tunnel zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home