Android 13 kan Windows 11 virtualiseren op smartphones

Windows 11 review opener

Android 13 krijgt ondersteuning voor virtualisatie mee. Op de juiste hardware, zoals een Pixel 6, kan je zo een ander besturingssysteem draaien. Windows 11 en Linux op ARM werken alvast.

Windows Phone is terug. Of toch een beetje. De eerste ontwikkelaars-editie van Android 13 is beschikbaar en daaruit blijkt dat telefoons met het besturingssysteem virtualisatie ondersteunen. Een ontwikkelaar die zichzelf kdrag0n noemt testte de functionaliteit uitgebreid uit. Hij of zij slaagde er in om verschillende distributies van Linux op de Pixel 6 te draaien, maar ook een volledige (ARM)-versie van Windows 11.

Het lijkt er op dat je met de nieuwste versie van Android EL2-toegang krijgt tot je smartphone. Dat staat voor Exeption Level en duidt het niveau van toegang tot de onderliggende ARM-chip aan. Apps krijgen EL0, een besturingssysteem EL1 en een hypervisor werkt op EL2. De firmware zit tot slot op EL3.

Beveiligingsfunctionaliteit

Google stopte geen virtualisatie in Android om de Windows Phone uit het dodenrijk te doen opstaan. Virtualisatie speelt een steeds belangrijke rol in de beveiliging van toestellen. Door toepassingen deels te virtualiseren, kan je ze beter scheiden van de rest van een toestel waardoor eventuele malware minder kans krijgt om schade aan te richten. Dergelijke gedeeltelijke virtualisatie (of sandboxing) gebruikt geen volledige virtuele machines, maar vereist wel de juiste toegang voor de hypervisor-laag.

In welke mate de virtualisatie van een volledig desktop-besturingssysteem op Androidtelefoons snel een praktisch nut zal hebben, is niet meteen duidelijk. De functionaliteit is voorlopig vooral boeiend om mee aan de slag te gaan. Aangezien smartphones steeds krachtiger worden, is het niet ondenkbaar dat we in de toekomst een praktisch nut voor de volledige capaciteiten zien. In afwachting daarvan biedt Android 13 vooral meer mogelijkheden voor beveiliging.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home