AMD Ryzen Threadripper Pro 7000 heeft verborgen zekering om overklokken te detecteren

Wie een AMD Ryzen Threadripper 7000-reeks CPU overklokt, activeert automatisch een zekering. Volgens AMD heeft dat geen invloed op de garantie van de chip.

AMD lanceerde dit eindejaar de Threadripper Pro 7000-reeks gericht op workstations waar enorme prestaties centraal staan. De topchip in de line-up heeft maar liefst 96 CPU-kernen en 192 threads aan 2,5 GHz (5,1 GHz boost). Al dat lekkers heeft ook veel energie nodig. De chips hebben allemaal een TDP van 350 watt.

Dat lijkt genoeg, maar toch zijn er gebruikers die er liever nog iets meer uit willen persen. Een CPU overklokken mag altijd, maar een zekering zien we zelden. Geen schrik, de chip blijft werken, maar het geeft AMD een extra handvat om te weten wanneer een chip ter herstelling binnenkomt wat er potentieel is gebeurd.

Initieel was er schrik dat een gesprongen zekering de garantie zou teniet doen. AMD laat nu aan Tom’s Hardware weten dat gebruikers zich geen zorgen moeten maken.

“De processors uit de Threadripper 7000 (Pro)-serie bevatten een zekering die doorslaat als overklokken is ingeschakeld. Voor de duidelijkheid: het doorbranden van deze zekering maakt je garantie niet ongeldig. Beweringen dat het inschakelen van een overklok/overvol functie de garantie op de processor ‘ongeldig’ maakt, zijn niet juist.”

“Volgens de standaard verkoopvoorwaarden van AMD sluit de garantie alle schade uit die het gevolg is van het overklokken/overvol zetten van de processor. Andere ongerelateerde problemen kunnen echter wel in aanmerking komen voor garantiereparatie/vervanging.”

lees ook

AMD dient Ryzen 8040 op: gekende laptop-CPU’s gemarineerd in AI-sausje

Moederborden hebben eigen melding

Sommige AMD Threadripper moederborden tonen twee waarschuwingen. De eerste is de traditionele AMD PBO-waarschuwing (Precision Boost Overdrive). Alle fabrikanten zijn verplicht om deze melding te tonen, zodat gebruikers weten waaraan ze starten.

De tweede waarschuwing die sommige moederborden tonen, komt niet van AMD maar van de moederbordfabrikant zelf. Sommige klinken te agressief dat je beter niet overklokt, maar AMD gaat nu met hen in dialoog om die melding te schrappen/aanpassen of om het op de standaard PBO-waarschuwing te houden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home