AMD rolt budgetvriendelijke Athlon PRO en Ryzen PRO uit

amd athlon pro

AMD heeft de onderkant van de processormarkt versterkt met een Athlon PRO-chip en drie Ryzen PRO-varianten. Alle chips zijn gebaseerd op de Zen-kernen waarmee AMD het afgelopen jaar succesvol de markt heeft uitgedaagd.

Intel labelt al jaren zijn goedkoopste chips onder de bekende Pentium-naam die iedereen historisch kent. AMD volgt nu hetzelfde traject met de introductie van Athlon-chips aan de onderkant van de markt. De PRO-lijn van AMD lijkt heel sterk op de consumentenlijn, maar integreert GuardMI securitytechnologie om op hardware niveau extra veiligheidsmiddelen aan IT-admins te geven.

Athlon Pro

De AMD Athlon PRO 200GE krijgt twee kernen en vier threads met een basiskloksnelheid van 3,2 GHz. Chips uit de Athlon-reeks hebben geen tijdelijke boostsnelheid. De chip krijgt 1 MB L2 cache mee en 4 MB L3 cache. Verrassend is de integratie van een Vega GPU in de chip. In totaal bevat die drie compute units, genoeg om geen aparte GPU nodig te hebben voor basis kantoortaken. De consumentenvariant van deze chip kost 55 dollar. De PRO-versie krijgt geen prijs omdat die worden geïntegreerd in nieuwe zakelijke systemen.

Daarnaast kondigt AMD nog drie nieuwe Ryzen Pro-chips aan: Ryzen 7 PRO 2700X, Ryzen 7 PRO 2700 en Ryzen 5 PRO 2600. Zowel de 2700 als de 2700X hebben 20 MB cache (4 MB L2 en 16 MB L3 cache)  aan boord, 8 kernen met 16 threads en een boostkloksnelheid van 4,1 GHz. Enige verschil tussen beide is de hogere basisklok: 3,6 Ghz vergeleken met 3,2 GHz. AMD claimt dat vergeleken met vorige generatie de nieuwe chips 10 procent beter presteren in multiprocessing-omgevingen.

De Ryzen 7 PRO 2700X kan ook worden overklokt door fabrikanten voor nog sterkere prestaties.

Ryzen Pro

De AMD Ryzen 5 PRO 2600 krijgt 19 MB cache aan boord (3 MB L2 en 16 MB L3 cache) en krijgt 6 kernen met 12 threads. De turbokloksnelheid ligt op 3,9 GHz met een basisklok op 3,4 GHz. In geen enkele Ryzen PRO-chip zit overigens een GPU aan boord, in tegenstelling tot de Athlon-reeks.

De nieuwe PRO-chips zullen binnenkort beschikbaar zijn in systemen van onder andere HP, Dell en Lenovo. De chips zijn niet apart verkrijgbaar in de winkel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home