AMD imponeert met Radeon Pro W6800 en W6600: veel pk’s, scherpe prijs

AMD verfrist zijn professionele line-up van grafische kaarten met een absolute krachtpatser en een kleiner broertje: de Radeon Pro W6800 en de W6600. Beide kaarten hebben een imposante hoeveelheid rekenkracht aan boord en krijgen een prijskaartje dat Nvidia doet zweten.

De AMD Radeon Pro W6800 is de krachtigste grafische kaart die AMD ooit heeft gemaakt. De GPU is gericht op professionals die zware tot extreme workloads willen verwerken. Daarbij doelt AMD op realtime ray tracing, grote maakbedrijven, specialisten in engineering en de bouw, media en entertainment. De kaart is voorzien van zes miniDisplay-outputs en kan zo zes 4K-schermen aansturen.

Specificaties

Onder de motorkap is deze GPU een krachtpatser. 3.840 stream processors goed voor 26,8 miljard transistors, gebakken op 7 nm, leveren 17,83 teraflops aan FP32-rekenkracht. AMD combineert dat geweld met 32 GB aan GDDR6-geheugen met EEC-ondersteuning. De GPU is gebaseerd op de RDNA2-architectuur en ondersteunt vanzelfsprekend PCIe4.0. Iedere stream processor heeft een ray tracing-kern aan boord voor hardwarematige ondersteuning van de veeleisende workloads.

De GPU ondersteunt verder de AMD Infinity Cache-technologie. Dat is een extra laag van cache die door de hele GPU wordt gebruikt, en een tussenstation vormt tussen de DRAM en de L1 en L2-caches van de GPU. AMD’s oplossing is een efficiënte en stroomvriendelijke manier om een grote flessenhals weg te werken.

Volgens de interne cijfers van AMD zelf zijn de resultaten de moeite. Vergeleken met voorganger Radeon Pro VII gaat deze nieuwe kaart er in prestaties met 36 procent op vooruit en verdubbelt het geheugen.

Aanval op Nvidia

Interessanter is echter de vergelijking met de concurrentie. De AMD Radeon Pro W6800 heeft dubbel zoveel RAM als de Nvidia Quadro RTX 5000, die strandt op 11,2 teraflops aan prestaties. De kaart van AMD is met een adviesprijs van 2.250 dollar echter goedkoper dan de Quadro, waarvoor Nvidia ongeveer 2.600 dollar vraagt.

AMD’s krachtigste kaart kan niet tippen aan de Nvidia RTX A6000, die meer geheugen heeft en meer dan dubbel zo snel is. De kaart is echter dubbel zo duur. AMD zet met zijn nieuwe werkpaard in op prestaties, maar aan een relatief toegankelijk prijskaartje.

Kleine broer

AMD lanceert nog een kleiner broertje van de W6800: de AMD Radeon Pro W6600. Die heeft een meer bescheiden 8 GB aan GDDR6 aan boord en presteert over de hele lijn meer bescheiden met 1.792 stream processors. AMD legt de FP32-rekenkracht vast op 10,4 teraflops. De kaart is bedoeld voor organisaties die gemiddelde tot zware werklasten willen verwerken, waarbij de framebuffer bijvoorbeeld wat minder belangrijk is.

Hoewel de kaart nog op het niveau van meer dan de helft van de Radeon Pro W6800 presteert, kiest AMD voor een bijzonder agressieve prijsstrategie met een adviesprijs van 649. Dat kan onder andere door de aanzienlijk kleinere hoeveelheid grafisch geheugen. De W6800 heeft verder wel dezelfde toeters en bellen aan boord, inclusief de Infinity Cache.

Liefde voor ISV’s

De GPU-specialist hamert er tijdens de voorstelling van de kaarten op dat het bedrijf heel nauw heeft samen gewerkt met ISV’s. Dat uit zich in een aantal nieuwe technologieën, waarvan vooral de Viewport Boost in het oog springt. Die neemt latency weg wanneer je een complexe scene inlaadt in een 3D-programma. AMD claimt dat viewport boost de prestaties verdubbelt wanneer je met een complex model werkt, zonder impact op de kwaliteit. Revit, 3DSMax, TwinMotion en Unreal ondersteunen de technologie al.

De AMD Radeon Pro W6800 is per direct beschikbaar bij AMD. De W6600 komt in juli. Later dit jaar volgen er versies via OEM’s, net als een W6600M. In welke mate de kaarten effectief beschikbaar zijn, en hoe dicht bij de adviesprijs je ze kan bemachtigen, blijft omwille van het aanhoudende wereldwijde chiptekort afwachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home