AMD en Nvidia willen imponeren met nieuwe GPU’s

Zowel AMD als Nvidia grijpen CES aan om nieuwe grafische kaarten te introduceren. Er komen nieuwe desktopmodellen maar ook laptops worden niet vergeten.

Op CES schermen AMD en Nvidia met nieuwe grafische kaarten. Nvidia pakt uit met een nieuw topmodel, terwijl AMD zijn bredere portfolio vernieuwt. De aankondiging van de nieuwe kaarten gebeurt tegen het licht van de introductie van eigen grafische kaarten van Intel, dat met Alchemist zijn eerste Intel Arc-GPU’s naar laptops en desktops brengt dit kwartaal.

Nvidia RTX 3090 Ti

Nvidia zet op CES de RTX 3090 Ti in de verf. Dat is een bescheiden maar voelbare upgrade van de bestaande RTX 3090. Ampere blijft de architectuur van dienst en net als de gewone RTX 3090 is de RTX 3090 Ti gebouwd rond de GA102-chip.

De RTX 3090 Ti krijgt met 24 GB GDDR6X evenveel geheugen als zijn voorganger uit 2020, maar dat geheugen is 7,7 procent sneller geklokt. Zowel 4K-gaming- als AI-workloads moeten hier van profiteren. Nvidia communiceert verder weinig details over de kaart, maar laat wel weten dat ze over het algemeen 11 procent sneller zal presteren dan de RTX 3090 met een rekenkracht van 40 teraflops in de plaats van 36 teraflops. Ook informatie over beschikbaarheid en prijs blijft voorlopig uit.

AMD RX 6500 voor de desktop

AMD heeft meer te vertellen. Voor de desktop introduceert de chipspecialist een nieuw instapmodel met de AMD Radeon RX 6500 XT. Die kaart is gericht op FHD-gaming en krijgt een adviesprijs van 199 dollar mee. De lichtere RX 6400 is een variant die niet los te koop komt, maar via desktopfabrikanten zijn weg naar de markt zal vinden.

De RX 6500 XT moest 5,77 TFLOPs aan single precision-rekenkracht bieden, de RX 6400 houdt het op 3,57 TFLOPs. Beide kaarten tonen de ambitie van AMD om de onderkant van de markt te bedienen, maar zijn niet zo interessant voor professionals.

AMD-GPU’s in de laptop

AMD kondigde bij de lancering van zijn nieuwe Ryzen 6000 Mobile-processors aan dat de RDNA2-architectuur voortaan instaat voor de grafische capaciteiten van de chips. Die moeten FHD-gaming ondersteunen zonder extra GPU-kracht, maar AMD lanceert tegelijkertijd discrete GPU’s voor laptops die extra grafische pk’s willen leveren.

Dat neemt de vorm aan van nieuwe telgen in twee reeksen van mobiele GPU’s: AMD Radeon RX 6000M en AMD Radeon RX 6000S. Topmodel is de RX 6850M XT die 1440p-gaming ondersteunt. Die zou 7 procent sneller zijn dan de huidige RX 6800M.

Met de S-reeks wil AMD GPU-kracht naar dunnere toestellen brengen. De GPU’s moeten in laptops met een gewicht lager dan 2 kg verschijnen. Aan de bovenkant van die line-up zit de Radeon RX 6800S: een 100 watt-chip gebouwd voor high end FHD-gaming.

Beschikbaarheid

De eerste laptops met de nieuwe AMD-chips moeten nog dit kwartaal verschijnen. De AMD Radeon RX 6500 XT komt in principe in januari nog naar de markt. Het valt op dat AMD zich voornamelijk op gamers richt met zijn aanbod. Ook Nvidia ontwikkelt kaarten zoals de RTX 3090 met gaming in het achterhoofd, maar het bedrijf kiest ervoor om ook professionals niet te vergeten. Met de Studio-drivers van de fabrikant kan je de GPU’s immers inzetten voor creatieve of AI-workloads. Voor AMD ontbreekt een gelijkaardige professionele insteek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home