Nvidia lanceert RTX 30-gpu’s: grootste generatiesprong ooit

Nvidia introduceert met de RTX 30-reeks zijn eerste Ampére-gpu’s voor consumenten. De grafische kaarten zijn bijna dubbel zo krachtig als hun voorgangers en vertegenwoordigen de grootste sprong die Nvidia hardware ooit maakte van generatie op generatie.

In mei stelde Nvidia Ampére voor aan de wereld. De gpu-bouwer  integreerde de splinternieuwe architectuur in eerste instantie in een AI-gerichte gpu: de Nvidia A100. Ampére en de A100 toonde zich erg krachtig, maar waren hoegenaamd niet bedoeld voor het grote publiek. De architectuur komt nu wel naar de massa met de introductie van de RTX 30-gpu-reeks. De grafische kaarten zijn gericht op consumenten en gamers en vallen onder de GeForce-familie van Nvidia.

Dubbel zo snel

De verbeteringen die de architectuur naar de line-up brengt, zijn niet min. Nvidia claimt dat de Ampére-kaarten tot dubbel zo snel zijn als hun voorgangers en 1,9 keer efficiënter zijn op het vlak van stroomverbruik. Dat zijn grote woorden, aangezien de op Turing gebaseerde RTX 20-reeks al uit krachtpatsers bestond. Met RTX 20 lanceerde Nvidia realtime ray tracing, met gemixt succes. Zelfs de krachtigste kaarten uit de line-up leken niet helemaal in staat om de beloftes waar te maken bij premium spellen. Daar komt nu verandering in. De verbetering tegenover de vorige generatie is volgens Nvidia de grootste sprong die het bedrijf ooit maakte in zijn consumenten-gpu’s.

Vlaggenschip van de nieuwe reeks is de GeForce RTX 3090. Die chip is in staat op moderne games aan 60 fps weer te geven op 8K-schermen. Dat maakt de gpu toekomstbestendig, aangezien 8K-displays vandaag amper een kleine niche zijn. Zelfs 4K-gaming is nog niet de norm. De gpu is zo krachtig dat Nvidia niet alleen aan gamers denkt, maar ook aan AI-specialisten of videobewerkers.

Nieuwe kernen

De hele RTX 30-reeks is voorzien van nieuwe streaming multiprocessors voor grafisch werk, een tweede generatie van ray tracing-kernen voor realtime ray-tracing en tensorkernen van de derde generatie. Zowel de ray tracing-kernen als de tensorkernen moeten dubbel zo snel zijn dan hun voorgangers. Met de tensorcores aan boord is de gpu geschikt voor AI-workloads. Voor de GeForce-gpu’s wordt die capaciteit vooral ingezet om gaming een boost te geven maar de opbouw van de kaart geeft meteen ook inkijk in wat we binnenkort van nieuwe Quadro-gpu’s mogen verwachten. Die kondigde Nvidia vandaag nog niet aan, maar je kan ervan op aan dat de GeForce RTX 30-gpu’s binnenkort een Quadro-tegenhanger krijgen.

Lees ook :Nvidia Quadro of GeForce in je workstation: wat is het verschil?

De chips worden bij Samsung gebakken op het nieuwe 8 nm-proces, wat de boost in efficiëntie verklaart. Tot slot is ook het geheugen het vermelden waard. Nvidia ging in zee met Micron en rust de kaarten uit met GDDR6X. Dat zou het snelste grafische geheugen in zijn soort zijn, met doorvoersnelheden van bijna 1 TBps.

Concreet lanceert Nvidia drie nieuwe kaarten:

De GeForce RTX 3070 krijgt een adviesprijs van 499 dollar mee en is sneller dan de RTX 2080 Ti. De kaart doet het gemiddeld 60 procent beter dan rechtstreekse voorganger RTX 2070. De kaart krijgt 8 GB klassiek GDDR6-geheugen mee en is volgens Nvidia de ideale keuze voor wie wil gamen aan 1440p of 4K met compromissen.

De GeForce RTX 3080 is volgens Nvidia de ultieme gaming-gpu. De kaart kost 699 dollar en is dubbel zo snel als de RTX 2080. Hier geen compromissen voor de 4K-gamer: de gpu kan 60 fps op die resolutie aan. Nvidia voorziet de RTX 3080 van 10 GB van het nieuwe GDDR6X-geheugen.

De GeForce RTX 3090 is de hardware-incarnatie van overkill. De kaart kost 1.499 dollar en krijgt van Nvidia de noemer ‘BFGPU’, wat staat voor Big Ferocious GPU voor wie geen vuile woorden in de mond wil nemen. De kaart heeft 24 GB aan GDDR6X-geheugen aan boord en is naast gamers ook gericht op content creators en AI-specialisten. De RTX 3090 is tot 50 procent sneller dan de Titan RX, wat momenteel de krachtigste kaart in Nvidia’s portfolio is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home