Zal AI het personeelsbestand over vijf jaar verkleinen? 

ai studie lenovo

Bedrijven die AI implementeren verwachten binnen vijf jaar een kleiner personeelsbestand te hebben, zo blijkt uit een rapport van Adecco Group. 

Wervingsbureau Adecco Group voerde een enquête uit bij leidinggevenden van tweeduizend grote ondernemingen wereldwijd, over de impact van AI op het personeelsbestand. De resultaten tonen aan dat 41 procent van de leidinggevenden verwacht over vijf jaar een kleiner personeelsbestand te hebben als gevolg van de implementatie van AI in hun bedrijf.  

Inzetbaarheid personeel

De implementatie van AI kan ervoor zorgen dat werknemers hun job verliezen. Uit de cijfers blijkt dat de helft van de leiders werknemers opnieuw zal inzetten in het bedrijf, indien ze getroffen zijn door AI. Koplopers in deze cijfers voor Europa zijn Duitsland en Frankrijk, waar 49 procent zegt dat hun onderneming over vijf jaar minder mensen in dienst zal hebben vanwege AI. 

Adecco Group

Langs de andere kant gelooft 57 procent van de respondenten dat het menselijke creatieve, innovatie en empathisch denken, belangrijker is dan AI. Zo zal AI volgens 78 procent ook een belangrijke rol kunnen spelen in het bieden van bijscholings- en ontwikkelingsmogelijkheden.  

lees ook

Programmeren geen waardevolle skill meer om te leren, ondanks tekort, volgens CEO van Nvidia 

Of AI daadwerkelijk een invloed zal hebben op het personeelsbestand, is nog maar de vraag. Het onderzoek laat echter wel zien op welke manier AI binnendringt in ondernemingen. De implementatie van AI binnen bedrijven werd al meerdere malen onderzocht. Zo blijkt dat sommige bedrijven worstelen met de implementatie van AI in hun bedrijf. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home