Acer stelt Swift X 16 voor met AMD Ryzen 7040 en Nvidia RTX 40

Acer introduceert de Swift X 16: een krachtpatser voor creatievelingen waarin de fabrikant de stevigste chips van AMD combineert met de modernste GPU’s van Nvidia.

In de Acer Swift X 16 moeten AMD en Nvidia samenwerken. Acer kiest voor een volgens ons bijzonder interessante combinatie van AMD Ryzen-CPU’s en GPU’s van Nvidia’s 40-generatie. Langs de processorkant voorziet Acer CPU’s van de Ryzen 7040 line-up. Die 40 is belangrijk, aangezien ze garandeert dat de processors op de nieuwste Zen 4-architectuur van AMD zijn gebouwd. Dat is geen gegeven voor de hele 7000-reeks, waar AMD best een soep van heeft gemaakt.

AMD en Nvidia

Je kan de Acer Swift X 16 configureren met maximaal een AMD Ryzen 9 7940H. Dat is een 45 watt-chip met acht rekenkernen aan boord. AMD houdt zich niet bezig met een onderscheid tussen prestatiegerichte en efficiëntiegerichte kernen zoals Intel, dus alle acht kernen werken aan de maximale kloksnelheid en ondersteunen multithreading. De basiskloksnelheid bedraagt 4 GHz, met een mogelijke boostklokfrequentie tot 5,2 GHz. Of die piek ook haalbaar is, hangt van de koeling van Acer af.

De Ryzen-chips komen met ingebouwde grafische capaciteiten, maar Acer denkt ook aan gebruikers die wat meer pk’s wensen. Voor hen is de Nvidia GeForce 4050 een optie. Die mobiele GPU is gebouwd op de meest recente Ada Lovelace-architectuur en brengt 6 GB GDDR6 met zich mee. Binnen het RTX 40-spectrum is de GPU bijlange niet de krachtigste, maar de chip heeft meer dan voldoende rekenkracht aan boord om een significante meerwaarde te bieden in de Acer Swift X 16.

Weinig RAM

Acer kiest verder voor een 16 inch16:10-scherm dat ondanks de oled-technologie 500 nits kan leveren. De resolutie bedraagt 3.200 x 2.000 pixels en Acer stelt dat honderd procent van het DCI-P3-spectrum gedekt wordt. Verder lezen we in de aankondiging nog wat markettinggezever over wetenschappelijk niet onderbouwde blauwlicht-claims. We juichen de aanwezigheid van een numeriek klavier enthousiast toe.

We zijn een beetje verrast door de rest van de configuratie, aangezien Acer deze laptop uitrust met maximaal 16 GB LPDDR5 RAM. Gezien de rest van de hardware had een 32 GB-optie hier wel op zijn plaats geweest. Verder krijg je 2 TB aan PCIe Gen 4-SSD-opslag, tekent USB Type C-present en bevat de laptop een volwaardige HDMI 2.1-poort.

Acer brengt het toestel naar Europa vanaf juni met een startprijs van 1.566 euro incl. btw. Acer lanceerde vandaag ook verschillende laptops in de TravelMate-reeks, gericht op hybride werkers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home