Optimisme over AI bij overheid groter dan daadwerkelijke implementatie

data analytics

Een nieuwe studie van SAS toont aan dat overheden wereldwijd optimistisch zijn over generatieve AI, maar dat de daadwerkelijke implementatie achterblijft bij andere sectoren.

Ondanks het enthousiasme bij overheidsinstellingen blijkt uit de studie van SAS dat slechts 44 procent van hen generatieve AI momenteel gebruikt, in vergelijking met 54 procent in andere sectoren. Toch gelooft 60 procent van de overheidsrespondenten dat AI innovatie kan stimuleren. Overheden die artificiële intelligentie al toepassen, zien positieve resultaten, zoals verbeterde werknemerstevredenheid en besparingen op operationele kosten.

Organisatorische uitdagingen en gebrek aan kennis

Uit het onderzoek blijkt dat er aanzienlijke organisatorische hindernissen zijn. Overheidsinstellingen maken zich vooral zorgen over weerstand tegen verandering (52%), meer dan over traditionele uitdagingen zoals dataprivacy en beveiliging (46%). Daarnaast blijft de publieke sector achter op het gebied van richtlijnen en governance. Slechts 52 procent van de overheidsorganisaties heeft AI-richtlijnen opgesteld, terwijl dit in andere sectoren 61 procent is. Ook op het vlak van regelgeving en formele governance frameworks scoort de overheid lager dan gemiddeld.

Er is eveneens een gebrek aan kennis binnen de overheid. Slechts 35 procent van de werknemers is bekend met AI, ver onder het gemiddelde van 46 procent in andere sectoren. Op leiderschapsniveau zegt slechts 38 procent van de besluitvormers goed te begrijpen wat de impact van AI is op bedrijfsprocessen.

Beperkte interesse in synthetische data

Ondanks de voordelen van synthetische data, zoals het waarborgen van dataprivacy bij gevoelige overheidsdossiers, blijkt uit de studie dat 32 procent van de overheidsbesluitvormers geen interesse heeft in deze technologie. Dit in tegenstelling tot 23 procent in andere sectoren. Synthetische data kunnen echter een cruciale rol spelen bij het veilig trainen van AI-modellen zonder dat gevoelige informatie wordt blootgesteld.

Hoewel overheidsinstellingen achterlopen in de adoptie van artificiële intelligentie, toont de studie aan dat de bereidheid om te investeren groot is. Het komende jaar is 84 procent van plan om te investeren in AI, en 91 procent heeft al budgetten hiervoor vastgelegd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.