Nieuw wifisignaal overbrugt bijna 16 kilometer

Het nieuwe wifi-afstandsrecord maakt gebruik van de HaLow-standaard en haalde een snelheidspiek van 2 Mbps over een afstand van 15,9 kilometer.

Afstand, vermogen en stroomverbruik. Op elk van deze drie factoren scoort de wifistandaard HaLow (802.11ah) heel goed. Eerder dit jaar toonde Morse Micro, een draadloos technologiebedrijf, dat het een afstand van drie kilometer kon overbruggen. Nu heeft het dat record verpulverd en noteert het een nieuw wereldrecord van 15,9 kilometer.

In de eerste test begin dit jaar over drie kilometer haalde Morse Micro een snelheid van 11 Mbps op 500 meter en 1 Mbps op 3 kilometer. Nu noteert het een indrukwekkende pieksnelheid van 2 Mbps op 15,9 kilometer afstand.

Hiermee heeft Morse Micro het theoretische maximumbereik van de HaLow wifitechnologie gehaald. De technologie wordt hiermee beetje bij beetje matuur en ideaal voor grote buitenlocaties met weinig bereik. Dat is ook de focus van HaLow, voor drukke stadsomgevingen of zelfs in dorpen heeft dit geen nut. Denk eerder aan grote industriesites of landbouworganisaties in tandem met IoT-sensoren en andere P2P-toepassingen.

15,9 kilometer is een indrukwekkend wereldrecord wat betreft wifibereik. De maximumafstand lijkt ons stilaan bereikt, maar misschien kan Morse Micro de snelheid nog opkrikken. De HaLow wifistandaard is vandaag nog niet populair, maar misschien kunnen resultaten zoals deze wel wat in gang zetten op termijn?

lees ook

Wifi 7 komt eraan: snelste draadloze internet ooit

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home