Open versus gesloten: Mark Zuckerberg wil opensource doen winnen

mark zuckerberg

Mark Zuckerberg en Meta geloven dat opensource de sleutel is tot een ‘levendigere’ techindustrie. Een steek naar Apple, maar ook geen loze woorden.

Voor een uitverkochte arena in San Francisco sprak Mark Zuckerberg zijn liefde voor opensource uit. Volgens de CEO van Meta is er een ideologische strijd aan de gang tussen open en gesloten software in de techindustrie. Zuckerberg zit duidelijk in het kamp van opensource en wil zich met Meta inzetten om open software de strijd te laten winnen.

lees ook

KubeCon wijst met de vinger naar gesloten AI-modellen: “Concentratie van technologie heeft slechte neveneffecten”

“Een deel van mijn doel voor de komende tien tot vijftien jaar is om de volgende generatie open platformen te bouwen en de open platformen te laten winnen,” zei Zuckerberg. “Ik denk dat dat zal leiden tot een veel levendigere tech-industrie.”

In de profetische woorden van Zuckerberg zit een sneer naar Apple. “We hebben te maken met veel concurrentie in veel verschillende aspecten van wat we doen. Wordt het platform van de toekomst het gesloten geïntegreerde model dat Apple altijd heeft gedaan?” Er kon ook een complimentje voor Microsoft vanaf, dat met Windows het goede voorbeeld geeft volgens Zuckerberg.

Woorden en daden

Zuckerberg en Meta voegen zelf de daad bij het woord. De LLama LLM’s van Meta zijn opensource beschikbaar. Met de laatste generatie LLama 3.1 oogstte Meta veel lof. Het jongste model van Meta is op veel vlakken de evenknie tot zelfs superieur aan zijn gesloten tegenhangers van OpenAI, Google en Anthropic.

lees ook

Meta heeft ‘tienvoud aan rekenkracht’ nodig voor Llama 4

Opensource zal altijd voor- en tegenstanders hebben. De voorstanders zien in het open karakter een drijfveer voor innovatie en democratisering van technologie. Over de beveiliging van opensource, bestaan tegenstrijdige meningen. Externe experten kunnen mee in de code naar kwetsbaarheden speuren, maar ook wie minder goede bedoelingen heeft, heeft in principe open toegang.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home