Meta heeft ‘tienvoud aan rekenkracht’ nodig voor Llama 4

meta llama

Meta bereidt de training van de volgende generatie van het Llama-model voor. Daarvoor denkt het bedrijf nog eens een tienvoud aan rekenkracht nodig te hebben.

Llama 3.1 is nog maar vers gelanceerd, maar Meta kijkt nu al vooruit naar de volgende generatie Llama 4. Dat deed Zuckerberg in de kwartaalresultaten die het bedrijf vannacht openbaar maakte. Meta heeft blijkbaar grootse plannen met zijn volgende AI-model, want volgens Zuckerberg zal ‘een tienvoud aan computinginfrastructuur’ nodig zijn om Llama 4 op te voeden. Llama 3.1 werd getraind op meer dan zestienduizend Nvidia-GPU’s.

“Het is moeilijk te voorspellen hoe dit zich meerdere generaties in de toekomst zal ontwikkelen. Maar op dit moment loop ik liever het risico om capaciteit op te bouwen voordat het nodig is in plaats van te laat, gezien de lange doorlooptijden om nieuwe inferentieprojecten op te starten”, klinkt de uitleg van Zuckerberg.

Eerst investeren, dan cashen

Dat zal logischerwijs een smak geld kosten voor Meta. Het afgelopen kwartaal spendeerde Meta 8,5 miljard dollar aan kapitaalinvesteringen: 33 procent meer dan een jaar geleden. Op een jaar bekijken gaf Meta tegen de veertig miljard dollar uit. Het is moeilijk te achterhalen welk aandeel van die uitgaven rechtstreeks kan worden toegeschreven aan het LLama 3.1-model.

Zuckerberg waarschuwt zijn investeerders nu al dat uitgaven verder zullen pieken naar 2025. Inkomsten worden pas daarna verwacht. Meta biedt, anders dan OpenAI, Google en Anthropic, zijn modellen opensource aan en haalt dus geen rechtstreekse inkomsten uit licenties. Het bedrijf verwacht wel dat AI de advertentiegeldkraan op termijn verder zal openzetten.

Meta is de derde AI-grootmacht die zijn de afgelopen week zijn financiële cijfers bekend maakte. Bij Google en Microsoft zagen we eenzelfde trend. De bedrijven moeten eerst fors investeren in AI-modellen en -infrastructuur vooraleer ze erop kunnen cashen. Gelukkig kunnen Meta, Microsoft en Google wel een miljardje missen.

lees ook

Microsoft ziet uitgaven pieken door AI

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home