Meta Llama 3.2 kan beelden verwerken, maar niet in Europa

meta llama

Meta lanceert de nieuwste versie van zijn LLM Llama 3.2, met multimodale capaciteiten. Die zijn echter niet beschikbaar in Europa: wij moeten het stellen met beperkte versies.

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie Connect, waar onder meer ook nieuwe VR- en AR-headsets werden voorgesteld, kondigt Meta de nieuwste versies van het LLama-model aan. De laatste versie Llama 3.1 was nog maar amper twee maanden oud of Llama 3.2 is al een feit. Google en OpenAI kondigen met regelmaat nieuwe varianten van hun modellen aan en dus moet Meta ervoor zorgen dat ze bijblijven.

Meta’s Llama 3.2 zal in meerdere varianten verschijnen. Het meest uitgebreide model telt 90 miljard parameters. Meta claimt dat LLama 3.2 tot 100.000 woorden in één prompt kan verwerken. De belangrijkste toevoeging zijn de multimodale capaciteiten waardoor LLama nu simultaan beeld en tekst kan verwerken, iets wat met de vorige versies nog niet mogelijk was.

Hierdoor kan je Llama een foto of een grafiek tonen en hier in tekst vragen over stellen. Het model kan grafieken interpreteren en analyses maken of bepaalde objecten in een foto aanduiden. Ook de 11B-versie met elf miljard parameters beschikt over multimodale capaciteiten.

Niet voor Europa

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar in Europa zullen we daar helaas niets aan hebben. Meta brengt de 90B- en 11B-varianten niet naar onze contreien. Dat komt niet als een verrassing, want Meta had dit al min of meer aangekondigd. Ter compensatie krijgen we wel de compactere versies met één en drie miljard parameters, maar die zijn gelimiteerd tot tekst.

Meta legt Europa deze beperking op om een punt te maken. Het bedrijf van Mark Zuckerberg wilde via zijn socialmediaplatformen de gegevens van Europese gebruikers verzamelen, maar moest zijn staart intrekken na protest van privacy-organisaties. Meta heeft niet enkel problemen met de GDPR-wet, maar is ook geen grote voorstander van de AI Act.

Llama 3.2 is beschikbaar via Hugging Face, Google Cloud, Microsoft Azure, AWS of rechtstreeks via de Meta-website. Het model is opensource wat betekent dat de code niet achter gesloten deuren wordt gehouden. Het open karakter van de Llama-modellen is voor Mark Zuckerberg een cruciale onderscheidende factor, en Zuckerberg is er rotsvast van overtuigd dat opensource zal winnen van ‘gesloten’ modellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home