Intel en AMD gaan historische samenwerking aan om x86 te promoten

Intel en AMD gaan samenwerken in de x86 Ecosystem Advisory Group. Die groep moet innovatie in het x86-ecosysteem stimuleren en de architectuur wapenen tegen de opkomst van concurrent ARM.

Een verrassing op het podium van Lenovo Tech World in Bellevue, Washington: Intel CEO Pat Gelsinger verschijnt op het podium met lovende woorden voor grote concurrent Lisa Su, CEO van AMD. “Dit is de eerste keer dat Lisa en ik het over iets eens zijn”, lacht hij, refererend aan de x86 Ecosystem Advisory Group.

Die groep brengt x86-corryfeeën samen om innovatie rond de architectuur te versnellen. Onder de leden vinden we onder andere nog Broadcom, Dell, Google, HP, Microsoft, Oracle, Red Het en natuurlijk Lenovo.

Belangrijke partners

“Je hoorde het eerder van één van onze belangrijke partners, Intel”, grapt Su enkele minuten later op hetzelfde podium. “AMD en Intel brengen alle belangrijke x86-spelers samen om snelheid van innovatie te versnellen. Dat illustreert wat voor een uniek tijdperk we vandaag beleven.”

Su verwijst daarmee vooral naar de impact van AI. “We zijn nog in de beginfase van AI, maar de snelheid van innovatie is ongezien. De laatste twee jaar is er meer vooruitgang geboekt dan de vorige tien”, stelt ze vast. x86 staat mee aan de basis van die innovatie klinkt het, en de nieuwe x86 Ecosystem Advisory Group moet dat ondersteunen.

Druk van ARM

Gelsinger is iets transparanter over wat vermoedelijk de echte drijfveer achter de groep is. “Geruchten van mijn door zijn sterk overdreven”, zegt Gelsinger, verwijzend naar de opkomst van de ARM-architectuur. Ook hij wijst op het feit dat x86 aan de basis ligt van decennia aan innovatie.

ARM breekt echter door, zowel in de serverwereld als nu ook in het laptopsegment. De Snapdragon X-chips van Qualcomm drijven sinds dit jaar immers uitstekende laptops met een fantastische batterij-autonomie aan. ARM heeft enkele sterke troeven in handen vergeleken met x86. Dat brengt Intel en AMD samen: zij zijn de enige twee bedrijven die x86-chips (mogen) ontwikkelen, en hebben er dus alle belang bij de relevantie van de architectuur naar de toekomst toe te demonstreren.

Focus op x86

Concreet wil de x86 Ecosystem Advisory Group drie zaken ondersteunen. Letterlijk:

  • Vergroten van de keuze en compatibiliteit van klanten in hardware en software, terwijl ze sneller kunnen profiteren van nieuwe, geavanceerde functies.
  • Vereenvoudigen van architecturale richtlijnen om software consistentie te verbeteren en interfaces te standaardiseren tussen x86 producten van Intel en AMD.
  • Meer en efficiëntere integratie van nieuwe mogelijkheden in besturingssystemen, frameworks en applicaties mogelijk maken.

“x86 zal door een periode van uitbreiding en aanpasbaarheid gaan”, zegt Gelsinger daarover. De belanghebbenden voor de x86-architectuur lijken zo de rangen gesloten te hebben.

Dat is goed nieuws: het is in niemands voordeel dat de ene of de andere architectuur wint. In een ideaal scenario bestaan ze naast elkaar, en stimuleren ze elkaars innovatie. De x86 Ecosystem Advisory Group, waarin Intel en AMD als historische partners samenkomen, is zo een eerste zichtbare resultaat van de nieuwe concurrentie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.