Intel claimt doorbraak met 18A zonder veel details

intel 18A
Bron: Intel

Intel zegt een belangrijke mijlpaal bereikt te hebben met het 18A-bakproces en bevestigt op koers te liggen voor de vooropgestelde deadlines. Goed nieuws dat Intel kan gebruiken.

Intel Foundry, de tak binnen het chipbedrijf dat instaat voor de fabricage, claimt een belangrijke mijlpaal in de transitie naar het 18A-procedé. De eerste Panther Lake pc-processor en Clearwater Forest-processor voor servers die gebakken zijn met het nieuwe proces, hebben met succes een besturingssysteem weten opstarten. Om dat te vieren brengt Intel een designkit uit voor zijn fabricageklanten om te beginnen wennen aan Intel 18A.

Verder kiest Intel er vooral voor om weinig details te communiceren over de doorbraak. Kevin Buckley heeft enkel nog te zeggen dat Intel 18A ‘goede resultaten oplevert’ en dat Intel goed op weg is het bakproces te introduceren in 2025. Informatie over de yields die Intel 18A bijvoorbeeld oplevert, lijken we voorlopig nog niet te moeten verwachten.

In productie vanaf 2025

Intel wil met de aankondiging de chipwereld al warm maken voor het nieuwe procedé. De chipreus lijkt haast zijn lot te hebben verbonden aan het slagen van Intel 18A. Naast de zeer kleine node waarop de Intel 18A-chips gebakken worden (1,8 nm), steunt het proces als eerste op Gate All Around (GAA)-transistors.

lees ook

Intel blijft geloven in wet van Moore, maar geeft toe dat ze vertraagt

Intel is ervan overtuigd dat het tegen 2025 de eerste Intel 18A-chips voor pc’s van de band zullen beginnen rollen. Of dat nu het voorjaar of het najaar is, wordt niet gespecifieerd. Het zal echter tot 2026 duren voordat Intel 18A klaar is voor grote productievolumes.

Het bedrijf en zijn werknemers hebben dit goede nieuws zelf ook hard nodig. De voorbije dagen viel er maar weinig goed nieuws te rapen bij Intel. Er zijn de problemen met de Raptor Lake-processoren die nog een juridisch staartje kunnen krijgen. CEO Pat Gelsinger kondigde recent een grote herstructurering aan waarbij 15.000 werknemers hun baan dreigen te verliezen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home