HP werkt aan nieuwe zakelijke VR-headset met extra hoge resolutie

Beeld: HP via Road to VR.

HP werkt naarstig aan ‘Copper’: een headset voor Windows Mixed Reality gericht op zakelijke gebruikers, en gebouwd op basis van hun feedback. Vooral de hoge resolutie spring in het oog.

In een labo verstopt in de kelders van het hoofdkwartier van HP in Californië werkt HP aan de opvolger van zijn professionele Windows Mixed Reality-headset. Dat ontdekte Road to VR. De nieuwe bril gaat door het leven onder de codenaam ‘Copper’, en wordt speciaal ontwikkeld voor de zakelijke markt.

Op basis van zijn eerste bril had HP feedback gevraagd aan zijn klanten. De resultaten daarvan waren eenduidig: iedereen wilde een hogere resolutie. De huidige generatie VR-brillen klokt af op een resolutie van ongeveer 1.440 x 1.660 pixels per oog. Dat lijkt misschien voldoende vergeleken met een klassiek computerscherm, maar in een headset nemen de displays met die resolutie plots je hele gezichtsveld in beslag. Die vergroting zorgt er voor dat je de pixels letterlijk kan zien, en dat maakt het op zijn beurt moeilijk om van echt fijne details te genieten.

Extra pixels

Copper moet soelaas bieden. HP voorziet 2.160 à— 2.160 pixels per oog en het verschil met bestaande headsets vandaag zou immens zijn. De hogere resolutie laat zakelijke gebruikers toe om meer detail te visualiseren. Denk bijvoorbeeld aan de textuur van de zetels of het dashboard in een virtuele wagen in een toonzaal.

Met Copper zal HP een flinke stap vooruit zetten, al zal de headset met zijn hoge resolutie vermoedelijk niet uniek zijn in de markt wanneer het tijd is voor de lancering. Op CES 2019 pakte Qualcomm ook al uit met een bril met een identieke resolutie. De kans is groot dat 2.160 à— 2.160 pixels per oog de standaard van de tweede generatie VR/AR-hardware wordt.

Comfort

Als tweede prioriteit aangegeven door gebruikers stipt HP comfort aan. De eerste Windows Mixed Reality-headsets gebruikten een soort halo-band om de bril rond het hoofd van de gebruiker te klemmen, naar analogie met de Hololens. HP kiest nu voor een systeem met drie banden waarvan één langs boven over je hoofd loopt. Die aanpak vind je ook terug bij de Oculus Rift en de HTC Vive. Dat moet een stuk aangenamer aanvoelen.

Lancering

Over prijs en beschikbaarheid communiceert HP nog helemaal niets, maar gezien de preview die Road to VR gekregen heeft en de andere hardware die in de pijplijn zit bij de concurrentie, durven we vermoeden dat HP nog dit jaar naar de markt stapt met de bril.

Wanneer dat gebeurt, zal HP zich volledig focussen op zakelijke gebruikers. Het bedrijf ziet de headset in eerste instantie vooral gebruikt worden voor trainingen enerzijds, en in architectenbureaus anderzijds. Met de bril kunnen architecten hun klanten een kijkje laten nemen in hun nieuwe woning voor de eerste steen gelegd is. De compatibiliteit met Windows Mixed Reality moet de installatie bovendien erg eenvoudig maken.

Praktisch gebruik

Waar we nog niets over weten, is het type pc dat nodig is om deze bril optimaal aan te drijven. De computer in kwestie moet in staat zijn twee displays van 2.160 à— 2.160 pixels gelijktijdig aan te sturen met een framerate die nooit onder de 90 fps dipt. Dat is essentieel voor het draagcomfort. Lagere prestaties kunnen bij sommige gebruikers al snel tot misselijkheid leiden. Tijdens de demo die HP gaf was het toestel naar verluidt aangesloten op een laptop, en we vermoeden dat die niets minder dan Nvidia’s laatste en krachtigste hardware bevatte.

HP zal de bril in de markt zetten als onderdeel van zijn high end Z-line-up. Daar vind je onder andere de Z-books, maar ook de huidige Pro-bril van de fabrikant. Het opvallendste product in die line-up is ongetwijfeld de rugzak-pc (de Z VR Backpack), die HP speciaal ontwikkelde voor gebruik met een VR-bril. Het is dus duidelijk dat HP volledig inzet op VR en AR in de zakelijke markt, en daarvoor een toegespitst high end-aanbod wil behouden.

Gerelateerd: IDC: virtual en augmented reality groeien explosief in 2018

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.