Honeywell beweert een nieuwe doorbraak te hebben gerealiseerd in de wereld van de kwantummechanica. Het bedrijf heeft de afgelopen tien jaar in stilte gewerkt aan een zogeheten locked-ion-technologie met aantoonbare record-breaking high fidelity quantum operations, aldus Bloomberg.
“We hebben een zeer unieke technologie, waarvan we denken dat die net zo goed of beter is dan alles wat er vandaag de dag is”, zegt Darius Adamczyk, CEO van Honeywell. Hij eigent zich het project persoonlijk toe.
“Het is eigenlijk mijn project. Dit op basis van al het onderzoek dat ik heb gedaan en de tijd die ik erin heb gestoken. Maar we hebben dan ook echt iets! Het creëert een geweldige optiewaarde voor Honeywell”, aldus Adamczyk.
Geladen atomen vangen
De Amerikaanse producent van onder meer vliegtuigmotoren en gespecialiseerde mobiele apparatuur zou kwantum computing anders hebben benaderd. Zo zou Honeywell gebruik maken van elektromagnetische velden om geladen atomen te vangen. Deze kunnen vervolgens worden gecodeerd met behulp van microgolfsignalen en lasers. De ervaring van het bedrijf met hardware van besturingssystemen geeft het bedrijf naar eigen zeggen een voorsprong op concurrenten.
Volgens Adamczyk is het kwantumproject zelfs zo ver gevorderd, dat het eind 2019 begin 2020 inkomsten zal genereren. Een positief vooruitzicht, weten dat de potentiële markt voor kwantum-computing-technologie momenteel geschat wordt op zo’n 50 miljard dollar.
Qubits
In navolging van andere technologiebedrijven, zoals Microsoft, Alphabet en IBM richt ook Honeywell zich nu in de zoektocht om de kracht van qubits te benutten. Traditionele bits functioneren in een uit- of aan-toestand met het kenmerk ‘0’ of ‘1’ . Qubits daarentegen kunnen tegelijkertijd aan of uit staan én informatie delen. Hierdoor kunnen computers gegevens gelijktijdig verwerken in plaats van opeenvolgend. De snelheid en kracht van een computer nemen dan ook door het gebruik van qubits enorm toe.
Onderzoekers van de Universiteit van Warwick hebben zelfs een kwantumcomputerprogramma ontwikkeld om de aanwezigheid van ‘leakage’ te detecteren. Er is sprake van leakage wanneer er informatie zoals verwerkt door een kwantumcomputer, ontsnapt uit de standen 0 en 1. Het nieuwe computerprogramma geeft gebruikers van deze veelbelovende technologie de mogelijkheid om zonder enige technische kennis, de betrouwbaarheid ervan te controleren
Lees ook: Kwantumcomputing is het meest veelbelovende carriérepad voor kinderen’