Gemini boven de wetenschap: Google DeepMind houdt AI-onderzoek achter gesloten deuren

google deepmind houdt ai onderzoek achter gesloten deuren

Wetenschappelijke en commerciële belangen botsen binnen Google DeepMind. Onderzoekers mogen geen papers publiceren die geheimen over Gemini prijsgeven.

DeepMind, een dochteronderneming van Google, is al jaren een toonaangevend instituut rond AI-onderzoek. De regels rond het publiceren van papers die dat onderzoek delen met de academische wereld zijn flink aangescherpt. Meerdere (ex)-medewerkers van de DeepMind-afdeling getuigen aan Financial Times hoe ze papers niet of enkel met uitstel mogen publiceren.

Commerciële belangen halen stilaan de bovenhand op de academische binnen DeepMind. Moederbedrijf Google heeft zijn lot verbonden aan het wel of niet winnen van de AI-race en dat heeft invloed op hoe het wetenschappelijk onderzoek benadert. Papers die informatie bevatten die ook voor concurrenten interessant kan zijn, moeten nu een strenger beoordelingsproces doorlopen.

lees ook

Google voert Assistent af: Gemini komt in de plaats, zonder garanties op compatibiliteit

Onder embargo

Onderzoekers getuigen aan Financial Times dat hun papers soms tot zes maanden ‘onder embargo’ moesten blijven van de leiding van DeepMind. Andere papers mogen zelfs helemaal niet gepubliceerd worden. Dat geldt voor papers die gevoelige informatie over de Gemini-modellen bevatten, of vergelijkingen met concurrenten die Gemini in een slecht daglicht stellen.

DeepMind is ook zeer voorzichtig met het delen van informatie over concurrerende modellen, zeker wanneer het over generatieve AI gaat. In sommige gevallen werden ook publicaties tegengehouden waarin kwetsbaarheden van andere AI-systemen werden blootgelegd, om niet ‘vijandig’ over te komen.

Dat zorgt voor wrevel bij de onderzoekers: “Als je niet mag publiceren, is dat een carrièrekiller voor een onderzoeker”, citeert Financial Times een anonieme getuige. Voor sommigen was het zelfs de directe aanleiding om te vertrekken bij DeepMind. “Het bedrijf is meer beginnen geven om het product en minder om onderzoek voor het algemeen belang,” zei een andere voormalige DeepMind-wetenschapper.

Producten boven onderzoek

DeepMind reageert op het artikel dat het nog steeds veel onderzoek deelt met de academische wereld, maar erkent wel dat het beleid is veranderd. De koerswijziging werd ingezet door het samensmelten van DeepMind met Google Brain in 2023. Productontwikkeling krijgt voorrang dan wetenschappelijk onderzoek: teams die werken aan commerciële Gemini-producten hebben meer toegang tot middelen dan teams die aan onderzoek doen.

De interne spanningen hebben geen invloed op de productontwikkeling, want Google duwt aan de lopende band nieuwe AI-diensten onder de Gemini-vlag uit. Vorige week zag Gemini 2.5 met redeneringsvermogen het levenslicht. De moordende concurrentie noopt Google aan meer dan een tand bij te steken om OpenAI bij te benen in de AI-race.