De Europese Commissie heeft een nieuw werkprogramma goedgekeurd voor de digitale pijler van de Connecting Europe Facility (CEF). Dit programma voorziet 865 miljoen euro aan financiering van 2024 tot 2027 om de digitale connectiviteitsinfrastructuur in Europa te verbeteren.
Het nieuwe werkprogramma ter waarde van 865 miljoen euro richt zich op verschillende belangrijke prioriteiten. Zo wordt sterk ingezet op de uitrol van 5G-netwerken en gigabit-infrastructuren. Grootschalige projecten zullen worden gefinancierd om deze netwerken te realiseren, waarbij extra aandacht uitgaat naar sectoren zoals gezondheidszorg, productie, transport en logistiek. Een ander belangrijk element is de integratie van edge-cloudtechnologieën en rekenkracht in specifieke toepassingen binnen deze sectoren.
Naast 5G- en gigabitverbindingen investeert de Europese Commissie in de uitbreiding van backbone-netwerken, waaronder kwantumcommunicatienetwerken en onderzeese kabels. Deze infrastructuren moeten de prestaties, capaciteit en veerkracht van de digitale netwerken tussen de lidstaten en met derde landen aanzienlijk verbeteren.
Daarnaast wordt er gefocust op digitale platformen die operationeel zijn binnen transport- of energie-infrastructuren. Hierbij is de optimalisatie van het energieverbruik van ICT-infrastructuren een belangrijke doelstelling. De nieuwe platformen zullen gebouwd worden op bestaande Europese datanetwerken, zoals gefinancierd door het Digital Europe-programma en Horizon Europe.
lees ook
Europa reserveert 1,2 miljard euro voor eigen cloudproject
Stimulans voor digitale concurrentiekracht
De Europese Commissie wil met het CEF Digital-programma niet alleen de infrastructuur versterken, maar ook de concurrentiekracht van de Europese digitale sector verhogen. Dit is in lijn met de aanbevelingen uit het Witte Boek over de digitale infrastructuurbehoeften van Europa. Ook helpt het programma bij het dichten van de investeringskloof die de uitrol van hoogwaardige netwerken belemmert, noodzakelijk voor de adoptie van geavanceerde technologieën door burgers en bedrijven.
Binnenkort wordt de vierde oproep voor projecten gelanceerd. Geïnteresseerde partijen kunnen deelnemen aan infodagen om meer te weten te komen over de prioriteiten en selectiecriteria. Dit moet bijdragen aan de realisatie van Europa’s doelstellingen voor het Digitale Decennium 2030, waaronder volledige 5G-dekking en gigabitverbindingen.
lees ook