Europa keurt ‘AI Factories’ goed om niet achter te blijven

europa vlaggen

Het EuroHPC-project voegt een nieuwe pijler toe: AI Factories. Dit initiatief ondersteunt de ontwikkeling van een concurrerend en innovatief AI-ecosysteem in de Europese Unie.

De wijziging in het werkprogramma van het EuroHPC-project laat toe om AI Factories te ontwikkelen en beheren. EuroHPC is een consortium dat zich focust op supercomputerplannen en werd in 2018 opgericht. Sinds de oprichting heeft EuroHPC negen supercomputers aangeschaft, verspreid over Europa.

Deze AI Factories zullen fungeren als een centraal punt voor startups, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) en wetenschappelijke gebruikers. Ze bieden toegang tot diensten, vaardighedenontwikkeling en gebruikersondersteuning.

De AI Factories zullen worden gebruikt voor de ontwikkeling, test, evaluatie en validatie van grootschalige AI-trainingsmodellen en opkomende AI-toepassingen. Ook ondersteunen ze de verdere ontwikkeling van AI-oplossingen binnen de EU die gebruikmaken van High Performance Computing (HPC) en grootschalige AI-algoritmen om wetenschappelijke problemen op te lossen.

EuroHPC zal AI-gewijde supercomputing- en service-infrastructuren inzetten om het Europese AI-startup en onderzoeksecosysteem te ondersteunen. Het aangepaste programma stelt EuroHPC in staat om gastentiteiten (Hosting Entities, HEs) voor deze supercomputers te selecteren en de bijbehorende AI Factories op te zetten.

Uitvoering en budget

Vanaf september 2024 zal EuroHPC een oproep lanceren met twee sporen:

  • AI Factory met een geoptimaliseerde supercomputer en nieuwe AI-geoptimaliseerde supercomputer: Dit spoor omvat de selectie van een nieuwe gastentiteit of een bestaande gastentiteit voor de verwerving of upgrade van een AI EuroHPC supercomputer.
  • AI Factories voor bestaande HPC-centra: Dit spoor is bedoeld voor bestaande EuroHPC-gastentiteiten die voldoende rekenkracht kunnen aantonen voor het trainen van grootschalige AI-modellen en toepassingen.

    Na de selectie van de gastentiteiten zullen aanbestedingen voor de aanschaf worden gelanceerd, evenals twee subsidies: één voor de operationele kosten van de supercomputers en een andere om de activiteiten en diensten van AI Factories te ondersteunen. Daarnaast is er een optionele subsidie voor de ontwikkeling van een geavanceerd experimenteel AI-geoptimaliseerd supercomputingplatform.

    Het budget van de EU voor de verwerving of upgrade van AI EuroHPC supercomputers wordt geraamd op 400 miljoen euro in 2024, met een totaal van maximaal 800 miljoen euro tot 2027, afhankelijk van de beschikbaarheid van het budget. Voor de oprichting en werking van AI Factories is een maximaal bedrag van 180 miljoen euro beschikbaar, afhankelijk van het budget van Horizon Europe.

    De oproep blijft open tot 31 december 2025, met de eerste deadline op 1 november 2024 en daarna elke drie maanden. De evaluatie van ingediende aanvragen gebeurt tot het beschikbare budget is uitgeput.

    nieuwsbrief

    Abonneer je gratis op ITdaily !

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
    terug naar home