EU wil alliantie van chipspecialisten voor grote lokale chipfabriek

wafer chip euv

De EU wil Europese chipspecialisten verenigen in een samenwerking om zo een grote eigen chipfabriek op te zetten. Die moet de concurrentie aangaan met de giganten uit Azië en de VS.

De Europese Unie werkt aan een plan voor de bouw van een eigen chipfabriek op Europees grondgebied. Daartoe wil de EU expertise van lokale bedrijven samenvoegen in een Europees samenwerkingsproject. Dat moet uiteindelijk leiden tot de bouw van een megafabriek die op en top Europees is. Dat weet Reuters. Het plan kadert in de ambitie van de EU om minder afhankelijk te worden van buitenlandse fabrikanten. Microchips zijn een strategisch belangrijk goedje en de Unie voelt zich niet comfortabel omwille van de gebrekkige eigen productiecapaciteit.

Lokale bedrijven

De samenwerkingsplannen omvatten verschillende specialisten in de chipproductie. De Benelux-regio is erg goed vertegenwoordigt met onder andere het Nederlandse ASML, dat lithografiemachines voor chipfabrieken maakt, en semiconductorfabrikant NXP. Ook STMicroelectronics en Infineon zouden bij het plan betrokken zijn.

Onder de samenwerking zou de EU lidstaten toestaan om eenvoudiger financiële steun te geven aan de organisaties. Het plan zit nog in een erg vroeg stadium maar kan al op kritiek rekenen. De samenwerking en bijhorende staatssteun kan je immers zien als een vorm van protectionisme dat haaks staat op de vrije marktfilosofie van de EU. Daar staat tegenover dat die vrije markt tijdens de coronacrisis zijn beperkingen liet zien, vooral door de kwetsbaarheid van de logistieke ketting. Tekorten in de semiconductorindustrie houden tot vandaag aan.

TSMC en Intel

De EU onderzoekt ook een andere piste waarbij een buitenlands bedrijf zoals Intel of TSMC zou investeren in een Europese fabriek. TSMC liet al weten geen interesse te hebben en ook deze piste lokt kritiek uit. Investeringen van buiten de EU voor een fabriek zouden immers niet tot de gezochte onafhankelijkheid leiden.

Tot slot is de economische relevantie van een grote Europese semiconductorfabriek nog een open vraag. Enerzijds mist de EU grondstoffen om een dergelijke fabriek te voeden, zodat het afhankelijkheidsprobleem niet helemaal verdwijnt. Anderzijds ontbreekt vandaag lokale vraag voor extra capaciteit. De grote chipdesigners zijn allemaal buitenlandse bedrijven en die vinden het geen probleem om hun chips in de VS of Azië te fabriceren. Europa wil aan die bedenking wel tegemoet komen door ook eigen chips te ontwerpen voor servers en supercomputers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.