Dood aan de floppy: Japan vervangt verouderde technologie in San Francisco’s metro

muni metro san francisco

Dankzij hulp uit Japan neemt San Francisco eindelijk afscheid van floppy disks in hun metrosysteem.

Het metrosysteem van San Francisco, genaamd Muni Metro, gebruikt nog steeds een op 5,25-inch floppy disk gebaseerd systeem om de metro te besturen. Medewerkers moesten elke ochtend de software fysiek laden via de floppy disks. Dat systeem werd in 1998 geïntroduceerd en kreeg een gebruiksverwachting van 20 tot 25 jaar. In andere woorden: dringend aan vervanging toe.

De organisatie achter de metro heeft een deal van 212 miljoen dollar gesloten met het Japanse Hitachi Rail. Die deal moet het hele metrosysteem moderniseren en komaf maken met de floppy disks. Het verouderd systeem was gevoelig aan storingen, dus de metro liep regelmatig vertraging op. Reserveonderdelen werden van eBay geplukt.

Japanse upgrade op komst

Hitachi Rail introduceert het gloednieuw treincontrolesysteem CBTC. Dat belooft veel snellere gegevensoverdracht, betere en moderne tracking van treinen, en hopelijk een pak minder vertragingen. Ook Londen en Vancouver maken gebruik van die technologie. De overgang kan echter wel een paar jaar duren, want Kill Floppy is slechts een klein deel van het gehele moderniseringsproject.

Misschien kan onze eigen NMBS ooit ook wel zo’n moderniseringsproject gebruiken. De 4G-kwaliteit op onze treinen laat bij momenten nog altijd te wensen over. Om nog maar te zwijgen over de vertragingen …

Floppy disks klinken als een technologie uit het stenen tijdperk, maar ze zijn wereldwijd nog wijderverspreid dan je zou denken. Organisaties die nog floppy disks gebruiken, komen nu stilaan wel tot de conclusie dat de technologie aan vernieuwing toe is.

Bovendien hebben fysieke opslagmiddelen een beperkte houdbaarheidsdatum, dus te lang floppy disks blijven doorgebruiken kan dramatische gevolgen hebben. Naast de metro van San Francisco besloten recent ook de Japanse overheid en de Duitse marine definitief komaf te maken met floppy disks.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.