De bitcoin-koersen maakten afgelopen weekend een grote val doordat een belangrijke regelgever in China bekendmaakte te gaan optreden tegen mining. Hiermee maakt China een nieuwe zet in zijn aanhoudende strijd tegen cryptocurrency.
De overheid zal “bitcoinmining en handel onderdrukken en de overdracht van individuele risico’s op de samenleving tegengaan”, luidt het statement vanuit het Financial Stability and Development Committee of the State Council in China.
“De bewoording van het statement geeft niet veel speelruimte voor cryptomining”, zegt Li Yi, chief research aan de Shanghai Academy of Social Sciences in een interview met de South China Morning Post. “Wanneer alle mining-activiteiten worden tegengehouden in China, is dat een keerpunt voor het lot van bitcoin. Een groot deel van de rekenkracht wordt weggenomen”, legt Yi uit.
Er zit meer achter het verbod op bitcoin mining
Na de verklaring van China daalde de waarde van bitcoin meteen met 13% tot 35.000 dollar. Later verloor het nog eens 18% aan waarde. Inmiddels kleuren de koersen weer voorzichtig groen.
In zijn statement zegt China zich vooral zorgen te maken over financiële stabiliteit. Xinhua News, het officiële mediakanaal van de communistische partij, ging verder in op het standpunt van de overheid. Zo zouden ook de rol in het witwassen van geld, drugshandel en smokkelen een rol spelen in het verbod op Bitcoin mining. Ook noemde Xinhua News het enorme energieverbruik van Bitcoin als reden.
De rol van bitcoin in illegale activiteiten
China is niet het enige land dat zich zorgen maakt over de rol die bitcoin en andere cryptocurrencies spelen in illegale activiteiten. Zo kondigde het US Treasury Department vorige week aan dat organisaties met cryptocurrency-transacties ter waarde van meer dan 10.000 dollar zich moeten melden bij de International Revenue Service. “Cryptocurrency heeft een significant detectieprobleem door illegale activiteiten mogelijk te maken, waaronder belastingontwijking”, legt het Treasury Department uit.
Eerder deze maand lekte het nieuws dat drie instellingen in de VS (de IRS, Department of Justice en de Commodity Futures Trading Commission) het crypto-handelsplatform Binance onderzochten naar potentiële overtredingen. Volgens een rapport van Chainalysis loopt een significant deel van de illegale bitcoinoverdrachten via Binance.
De gigantische carbon footprint van bitcoin
De laatste weken ligt bitcoin onder vuur vanwege zijn buitensporige carbon footprint. Om die reden maakte Elon Musk bekend dat Tesla niet langer bitcoin zal accepteren als betaalmiddel.
Het bitcoinnetwerk vereist een gigantische hoeveelheid energie. Vandaag de dag verbruikt het totale bitcoinnetwerk evenveel energie als heel Nederland. Dit energieverbruik bevindt zich vooral in China, aangezien zo’n 75% van de wereldwijde bitcoinmining daar plaatsvindt.
De waarschuwing van China om bitcoinmining aan te gaan pakken, zorgt er waarschijnlijk voor dat veel miners hun operaties buiten het land gaan voortzetten. Naar verwachting zullen Chinese miners hun werk verplaatsen naar landen als Mongolië, Kazachstan en Afghanistan. Ook zien we steeds meer grote bitcoinminers in de VS verschijnen.