Bitcoin piekt door verkeerd begrepen speech Chinese president

De Chinese president Xi Jinping liet zich tijdens het weekend positief uit over blockchaintechnologie. Over cryptomunten, waarvan de handel illegaal is, sprak de president met geen woord maar toch schoot de waarde met meer dan 35 procent de hoogte in als reactie.

Blockchain is niet Bitcoin, maar dat blijft een moeilijk concept voor Bitcoin-investeerders. De Chinese president Xi Jinping zorgde onrechtstreeks voor een enorme koersstijging van bitcoin en andere cryptomunten na een speech eerder dit weekend. In de speech prees Xi blockchaintechnologie. Hij ziet de voordelen in onder andere de financiële industrie, educatie, gezondheidszorg en (voedsel)veiligheid. Dat zijn traditionele domeinen waar blockchain gedacht wordt een grote impact te kunnen hebben door bedrijfsprocessen veiliger, sneller en eenvoudiger te maken.

Xi wil dat China het voortouw neemt in de ontwikkeling van blockchaintechnologie. Hij wil zijn land zo aansturen om de concurrentie aan te gaan met verschillende vooral Westerse bedrijven die vandaag al blockchain integreerden. Denk aan IBM dat een platform in de markt heeft dat onder andere gebruikt wordt door Maersk en Nestlé, maar ook Visa, HSBC en Santander. Blockchaintechnologie kan eenvoudig complexe logistieke processen vervangen door complexe contracten te digitaliseren op een veilige manier. In de financiële sector wordt de technologie niet gebruikt als munt, maar als systeem om interbancaire transacties sneller te valideren.

Geen liefde voor munten

Waar Xi het niet over heeft, zijn cryptomunten. Sterker nog: de handel in cryptomunten is al sinds 2017 verboden door het communistische regime. Een alternatieve digitale munt los van overheidscontrole zou de grip die de partij op het land heeft immers kunnen verzwakken. Cryptomunten minen mag nog wel. In de praktijk doen veel Chinezen dat ook. Geld wordt vervolgens via buitenlandse beurzen verhandeld.

De aankondiging van Xi staat volledig los van Bitcoin, maar dat hield investeerders niet tegen om de speech als een aanleiding te zien om meer vertrouwen te krijgen in de digitale munt. De koers steeg op één dag tijd met meer dan 35 procent tot net geen 10.000 dollar per munt. Andere cryptomunten volgen de beweging. De reactie van de cryptobeurzen is opvallend aangezien Bitcoin en consorten helemaal niets te maken hebben met de toepassingen van blockchaintechnologie waar Xi het over heeft. Die technologie wordt ontwikkeld op maat van zakelijke toepassingen, kan niet gebruikt worden door Bitcoin en heeft er ook geen impact op. De stijging van de koers is met andere woorden op niets gebaseerd.

Nergens op gebaseerd

Dat is niet uitzonderlijk voor Bitcoin en andere cryptomunten. De digitale munten zagen het levenslicht als alternatief voor door banken gecontroleerd geld. Op papier is er wel wat te zeggen voor het concept maar het werkt niet in de praktijk. De eerste reden is schaalbaarheid: een Blockchain werkt maar efficiënt tot een beperkte hoeveelheid deelnemers. Wordt ze te populair, dan gaat de transactiesnelheid omlaag en stijgt de kost van het minen. Voor Bitcoin neemt het elektriciteitsverbruik van alle mining-nodes vandaag al astronomische proporties aan.

De piek in de koers is niet gebaseerd op nieuws dat relevant is voor Bitcoin als munt.

Vervolgens maakt de volatiele koers de munt oninteressant voor dagelijks gebruik. Waarom zou je een brood vandaag betalen in Bitcoin als je morgen voor hetzelfde geld drie broden kan kopen. Of andersom: waarom zou je Bitcoin aanvaarden in je bakker als je inkomsten van de ene op de andere dag slechts de helft waard kunnen zijn? In de praktijk is Bitcoin vandaag een originele versie van een digitaal casino waarmee investeerders hopen mee te surfen op een stijgende koers, of die nu ergens op is gebaseerd of niet.

Blockchain zonder Bitcoin

Blockchaintechnologie voor de juiste toepassingen heeft wel veel potentieel en dat is waar de Chinezen hun stempel willen drukken. Dat blockchain en Bitcoin niet hetzelfde zijn, blijft echter een bron van misverstanden. Organisaties zijn soms terughoudend om naar de mogelijkheden van de technologie te kijken, net omdat ze geassocieerd wordt met de op niets gebaseerde koersrollercoaster dit Bitcoin zelf is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home