België rolt kwantumnetwerk voor communicatie uit tegen 2025

kwantum chip

Het BeQCI-project gaat deze maand van start en loopt 30 maanden. De eerste taak van het consortium is de uitrol van een kwantumnetwerk dat Belnet voor zijn rekening neemt.  

Europa wil op termijn een veilig kwantumnetwerk aanleggen voor communicatie. Sinds juni 2019 hebben alle 27 Europese lidstaten de European Quantum Communication Infrastructure (EuroQCI) verklaring getekend. Tegen 2027 moet het volledige netwerk operationeel zijn.

Door zo’n kwantumnetwerk aan te leggen, wil Europa gevoelige data en kritieke infrastructuur beveiligen. De integratie van kwantumgebaseerde systemen in bestaande communicatie-infrastructuren zorgen voor een extra veiligheidslaag gebaseerd op kwantumfysica onder de noemer Quantum Key Distribution (QKD).

De EU mikt met het netwerk allereerst op overheidsinstanties met hun datacenters, maar ook ziekenhuizen, energienetwerken, banken en andere kritieke pilaren.

lees ook

Videochats versleuteld met qubits: kwantum-internet is realiteit

In Nederland trekt onder andere Eurofiber aan de kar. Proximus kondigde gisteren op zijn Bold 2025-conferentie dat ook zij aan boord zijn om kwantum-encryptie een realiteit te maken. In België wordt het project getrokken onder projectgroep BeQCI met deelnemers Imec, Belnet, Thales, Belspo, Multitel, KU Leuven, UHasselt, Universiteit Gent, Royal Military Academy (RMA), ULB en UCLouvain.

Imec als coördinator, Belnet als installateur

Imec levert de projectcoördinator met Belnet als verantwoordelijk voor de netwerkuitrol. De eerste fase die nu start, is de uitrol van een aparte dedicated infrastructuur: de glasvezelverbindingen in België en de benodigde kwantumnetwerkapparatuur (QKD). Dit omvat zowel het uittekenen, het operationeel maken alsook het beheer van het communicatienetwerk.

BeQCI krijgt 6 miljoen euro om het project af te ronden tegen midden 2025. De helft van dat budget wordt door de Europese Unie gefinancierd, de andere helft betreft nationale financiering vanuit het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo).

Na de uitrol van het netwerk door Belnet kunnen de onderzoeksinstanties aan de slag met drie thema’s: het garanderen van de veiligheid van het netwerk, het verlagen van de kost van QKD-systemen en het verhogen van de lengte van de verbindingen. Daarna volgt de training van potentiële gebruikers binnen administratieve en industriële sectoren en de overheid. Tot slot worden alle netwerken binnen Europa aan elkaar gekoppeld tegen 2027.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.