Western Digital werkt aan 30 TB HDD’s met 10 interne schijven

Western Digital

Voor 2022 staat er een harde schijf van 22 TB op het programma, maar Western Digital werkt vandaag al aan een HDD met 30 TB opslag.

Western Digital geeft een blik op de toekomst met een roadmap die harde schijven tot 30 TB opslagcapaciteit hebben. Om at mogelijk te maken, moet de fabrikant overschakelen naar HAMR of Heat-Assisted Magnetic Recording. Over die andere variant, Microwave-Assisted Magnetic Recording (MAMR) wordt niet meer gesproken. Eerder was dat nog het paradepaardje van Western Digital.

Om de droom van een 30 TB HDD realiteit te maken, is een combinatie van ePMR en OptiNAND nodig. Die laatste werd voor het eerst geïntroduceerd dit jaar in een 20 TB HDD en is een klein stukje 3D TLC NAND-geheugen dat samenwerkt met een SoC (System-on-Chip) van Western Digital. ePMR of Energy-Assisted Perpendicula Magnetic Recording is nodig om tien schijven uit te lezen.

Iets korter bij is de lancering van een 22 TB HDD in 2022. De fabrikant wil hier voor het eerst een HDD voorzien van tien schijven, elk goed voor 2,2 TB opslag. Om uiteindelijk tot 30 TB te geraken in de toekomst op dezelfde 10 schijven, moet de densiteit met 36 procent toenemen. Western Digital plakt geen deadline op dat prestigeproject en spreekt enkel over ‘de toekomst’.

De concurrentie staat echter ook niet stil. Seagate werkt eveneens aan een 30 TB HDD maar gebruikt daarbij een andere techniek. Lees er hier meer over.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home