Western Digital en Seagate vrezen voor toekomst van harde schijven

harder schijf

Het gaat niet goed in de storagesector: de verkoop van harde schijven en SSD’s is flink gedaald in 2022. Grote namen als Western Digital en Seagate zetten zich schrap voor moeilijke maanden.

Volgens Western Digital CEO David Goeckeler zal het bedrijf zijn beoogde omzettarget van 3,8 miljard dollar niet halen en ook Seagate stelde zijn inkomstenprognoses naar beneden bij van 2,5 miljard dollar naar 2,1 miljard dollar. Seagate spreek van een ‘multikwartaal’-correctie wat niet bepaald getuigt van optimisme voor de komende kwartalen.

De storagegiganten spreken van een ongewone situatie op de storagemarkt waarbij de vraag naar opslaghardware zoals harde schrijven en SSD’s zowel op de professionele als particuliere markt laag is. In augustus schatte Storage Newsletter de daling op meer dan vijftien procent.

‘Iedereen heeft even op de pauzeknop geduwd”, vertelde CEO David Mosley onlangs tijdens een conferentie. Die pauze laat zich ook voelen voor investeringen in cloud storage, voegde zijn concullega van WD daar aan toe.

Ongelukkige cocktail

Een cocktail van ongunstige macro-economische omstandigheden zou aan de oorzaak van de storagedip zitten. Te beginnen bij de coronapandemie. Die haalde de leveranciersketen van de storagefabrikanten volledig overhoop. Dat dreef de kosten om hardware te produceren mee op, wat op zijn beurt dan weer doorrekent richting de prijzen van de producten.

Ook de terugkeer naar kantoor komt de verkoop van harde schijven en SSD’s niet ten goede. Tijdens de pandemie toonden werknemers meer interesse in fysieke hardware om thuis gegevens veilig te kunnen bewaren. Nu werknemers weer meer naar kantoor gaan, neemt de nood om zelf te investeren in oplossingen af.

Pessimistische vooruitblik

De toekomst voorspelt maar weinig goeds, lijken WD en Seagate het helaas voor hen unaniem eens te zijn. Investeringen in cloud storage zullen zich vermoedelijk wel sneller kunnen herstellen dan de verkoop van fysieke storage.

Als de crisis lang aanhoudt, zullen de fabrikanten drastische maatregelen moeten nemen. Zo zou Western Digital onder druk van investeerders overwegen om de productie van harde schijven af te stoten in een spin-off.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home