Verkoop harde schijven blijft dalen

harde schijf

In het voorbije kwartaal verlieten vijftien procent minder harde schijven de fabrieksvloer dan een jaar eerder. De vraag naar grote opslagcapaciteit zit wel in de lift.

Het afgelopen kwartaal verlieten 44,6 miljoen harde schijven de fabriek. Dat is een daling met liefst 15,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De totale capaciteit van de verscheepte harde schijven daalde dan weer licht (twee procent) door de groeiende vraag naar grotere schijfcapaciteit.

De dalende vraag vanuit de PC-markt en de verminderde vraag van fabrikanten zijn de grootste redenen voor de dalende cijfers. Daarnaast stijgt de vraag naar flashopslag (SSD’s) voor opslag tot 2TB wat automatisch leidt tot minder vraag naar HDD’s. De cijfers staan in een rapport van Storage Newsletter en bevestigen de dalende trend van de vorige kwartalen.

lees ook

Hoelang zal je nieuwe harde schijf leven?

Grote capaciteit in de lift

Seagate blijft de grootste speler op de markt met net geen 20 miljoen verscheepte HDD’s. Dat is een daling van 13,5 procent in vergelijking met vorig jaar. Ook de markt van de nearline schijven, een tussenweg tussen offline en online opslag, daalde met vijf procent. De gemiddelde opslagcapaciteit van die schijven steeg wel met 1,2 TB tot 14,4 TB. Dat komt door de groeiende vraag naar grote opslagmogelijkheden voor onder andere beveiligingstoepassingen en Network Attached Storage (NAS).

Western Digital (-16,6 procent) en Toshiba (-17,3 procent) deelden net als Seagate in de klappen. Zij verscheepten respectievelijk 16,48 en 8,29 miljoen harde schijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home