Wereldwijde internetsnelheid stijgt 20% voor zowel vast als 5G

De wereldwijde 5G-snelheid stijgt, toch daalt de tevredenheid van de gebruikers omdat de verwachtingen niet worden ingelost.

In een wereldwijd onderzoek door Ookla via de alombekende Speedtest-applicatie blijkt dat de internetsnelheid voor vast en mobiel zijn gestegen. Zowel de download- als uploadsnelheden stijgen, ook al doet die laatste dat eerder beperkt binnen 5G.

België, Nederland of Luxemburg zitten niet in de top 10 best presterende landen. Frankrijk wel op de tiende plaats wat betreft vast internet met een gemiddelde downloadsnelheid van 170,51 Mbps. Daarmee doet het 53 procent beter dan een jaar geleden. Ook de uploadsnelheid steeg met 41 procent jaar op jaar.

De groei in Frankrijk komt er voornamelijk dankzij de explosieve groei in glasvezelverbindingen. Tegen 2025 moet in het hele land glasvezel zitten.

5G-prestaties wereldwijd

Jaar op jaar is de 5G-snelheid wereldwijd met 20 procent gestegen van gemiddeld 168,27 Mbps naar 203,04 Mbps. De uploadsnelheid wijzigt amper (1%) van 18,71 Mbps naar 18,93 Mbps. De landen met het snelste mobiele internet zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, Maleisië, Qatar en Brazilië

Gebruikers zijn meer tevreden over hun 5G-verbinding dan 4G, maar de tevredenheid rond 5G daalt elk jaar sterker. Volgens Ookla komt dat door de nood aan nieuwe use cases om 5G maximaal te benutten. Streaming video heeft dat voor 4G gedaan, maar voor 5G is er nog geen killer app.

Vast internet wereldwijd

Kijken we naar de kwaliteit van de vaste internetaansluiting, dan valt de sterke boost in uploadsnelheid wereldwijd op. Die klimt met 28 procent van 29,95 Mbps naar 38,32 Mbps. Ook de downloadsnelheid klimt mooi met 19 procent van 70,30 Mbps naar 83,95 Mbps.

Landen die het best scoren wereldwijd zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore en Hong Kong.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home