Het Vlaamse Supercomputer Center gaat zijn nieuwste Tier-1-supercomputer onderbrengen bij de Vrije Universiteit Brussel, waar plaats wordt voorzien in een nieuw ecologisch datacenter.
De Vrij Universiteit Brussel gaat de volgende Tier-1-supercomputer van het Vlaamse Supercomputer Center (VSC) huisvesten en beheren in zijn nieuwe Nexus-datacenter. Dat Tier 3-datacenter wordt gebouwd in het Green Energy Park in Zellik, met het oog op duurzaamheid en een focus op hernieuwbare energie.
Het zou het groenste datacenter van het land worden, wat goed nieuws is aangezien supercomputers traditioneel heel wat energie opslorpen. Dat zal bij deze nieuwe Tier-1-machine niet anders zijn. Het design moet in ieder geval zo ecologisch mogelijk zijn. Zo zal de hardware voor het grootste deel van het jaar via Free Air Cooling fris blijven, en wordt actieve koeling enkel op de warmste dagen ingeschakeld.
Voor iedereen
Het HPC-systeem zal beschikbaar zijn voor onderzoekers vanuit heel Vlaanderen, en wordt dus niet exclusief door de VUB gebruikt. Het VSC beheert de rekentijd die onderzoekers krijgen en wijst die toe op basis van individuele aanvragen. Het is de bedoeling dat de supercomputer gaat bijdragen aan nieuw onderzoek en nieuwe inzichten zal opleveren.
Veel details over de machine zijn er nog niet. We weten al wel dat de computer goed is voor een investering van twaalf miljoen euro en dat hij operationeel moet zijn in 2025. Zo is het onduidelijk uit welke hardware de computer zal bestaan, en wat het aandeel van GPU-accelerators zal zijn.
Strategisch belangrijk
“Supercomputers zijn strategisch belangrijk voor Vlaanderen”, zegt Jo Brouns, Vlaams minister van Innovatie, over de aankondiging. Dankzij deze infrastructuur kunnen Vlaamse onderzoekers, overheden en bedrijven verder werken aan de uitdagingen van morgen. Complexe en tijdsintensieve berekeningen kunnen sneller en efficiënter worden uitgevierd, zowel voor klimaatsimulaties als voor de training van AI-modellen.
De recentste Tier 1-supercomputer in Vlaanderen dateert van 2021. Dat systeem heet Hortense en staat bij de UGent. Het heeft een rekencapaciteit van 3,3 petaflops. Dat systeem is meteen ook het krachtigste van het land, al is het niet gecertifieerd ind e Top 500. De meest capabele Belgische computer in die gerenommeerde top van HPC-systemen is Lucia, gehuisvest in Charleroi.