VS verlengt exportlicentie Huawei opnieuw met 90 dagen (update)

huawei

Update 19/08/2019, 14u26: De Amerikaanse minister van Economische Zaken, Wilbur Ross, heeft ondertussen bekendgemaakt dat de (beperkte) exportlicentie van Huawei officieel met 90 dagen wordt verlengd. Dat meldt CNBC. Lees hieronder het originele bericht.


De Amerikaanse overheid zal het uitstel op het handelsverbod met Huawei naar verwachting opnieuw met 90 dagen verlengen. Amerikaanse bedrijven mogen dan ook de komende drie maanden nog zaken blijven doen met Huawei, ondanks dat de Chinese telecomreus op een zwarte lijst werd gezet.

Afgelopen mei werd Huawei op de Amerikaanse ‘Entity List’ geplaatst. Dat is een zwarte lijst van buitenlandse bedrijven, waar Amerikaanse bedrijven geen zaken mee mogen doen. Het Amerikaanse Department of Commerce gaf Huawei echter vrijwel onmiddellijk een uitstel van 90 dagen, om zijn bestaande klanten te kunnen blijven ondersteunen terwijl die andere regelingen treffen.

Die uitstelperiode loopt maandag ten einde, maar zal volgens Reuters opnieuw met 90 dagen worden verlengd. Het persagentschap baseert zich voor die informatie op twee anonieme bronnen die bekend zijn met de situatie.

De uitzondering geldt alleen voor de ondersteuning van bestaande klanten, zowel netwerkoperatoren als smartphonegebruikers. Huawei mag sinds mei geen Amerikaanse onderdelen en componenten kopen om nieuwe producten te produceren, zonder dat de Amerikaanse overheid daar aanvullende licenties voor toekent.

Troefkaart

De bronnen van Reuters benadrukken dat de plannen voor de verlenging ook op het laatste moment nog kunnen wijzigen. De licentie voor Huawei is een belangrijke troefkaart voor de Verenigde Staten in het overleg met China. De twee wereldeconomieën zijn sinds enkele maanden verwikkeld in een handelsoorlog, waarbij Huawei in het oog van de storm terecht is gekomen.

De Amerikaanse overheid heeft Huawei verboden om zaken te doen in de VS. Het verdenkt de telecomreus ervan dat zijn telecomapparatuur kan worden gebruikt door de Chinese overheid om te spioneren. Huawei heeft die spionageverdenkingen meermaals ontkend en tot op vandaag is er nog altijd geen concreet bewijs op tafel gelegd.

Gerelateerd: Huawei België voelt effect Amerikaanse sancties op smartphoneverkoop

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home