Tape nog lang niet afgeschreven: verkoop stijgt met drie procent

tape storage

In 2023 werd er voor 512,9 exabyte aan tape verscheept, een stijging ten aanzien van 2022. Volgens de grootste verkopers doet de AI-hype de vraag naar tape stijgen.

Tape-opslag heeft een archaïsche bijklank. Analisten voorspellen al jarenlang dat modernere fysiek en digitale opslagmedia zoals HDD, SSD en de cloud tape op termijn overbodig zouden maken, maar het tegendeel is waar. De drie grote spelers in de tape-opslagmarkt – HPE, IBM en Quantum – rapporteren voor het derde jaar op rij een stijging in de verkoop.

lees ook

SSD of HDD: wanneer kies je welke opslag?

Volgens het rapport werd er vorig jaar voor 512,9 exabyte aan opslagcapaciteit in tape verkocht. Dat is een stijging van drie procent ten opzichte van 2022. Tape kende een boom in het jaar 2021 en die goede lijn wordt voorlopig doorgetrokken.

Groei dankzij AI

De fabrikanten schrijven de sterke verkoopcijfers toe aan ‘de toegenomen infrastructuurvereisten van hyperscalers en ondernemingen’. Ook de huidige AI-hype blijkt een goede zaak te zijn voor tape, omwille van de grote hoeveelheden gegevens die bij AI-workloads komen kijken. De huidige groei lijkt dus nog wel enkele jaren te kunnen aanhouden.

Tape heeft degelijk troeven voor langetermijnopslag van ‘koude’ gegevens die niet actief in gebruik zijn. Voor dit type gegevens blijkt tape zelfs een goedkoper en ecologischer alternatief te zijn voor HDD. Nu bedrijven met steeds meer (ongestructureerde) data zitten, zoeken ze naar goedkope middelen om de kosten van opslag te drukken. Enkel voor snelle toegang of herstel van gegevens moet je niet bij tape komen aankloppen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home