Verenigd Koninkrijk wil toch geen Huawei-apparatuur in 5G-netwerken

Huawei

Het Verenigd Koninkrijk keert zijn kar over het gebruik van apparatuur van Huawei in nationale 5G-netwerken. Tegen 2023 moet alle hardware van de Chinese fabrikant uit de infrastructuur zijn verwijderd, zo melden verschillende Britse kranten.

De Britse premier Boris Johnson wou aanvankelijk dat het marktaandeel van Huawei in de telecominfrastructuur tot 35 procent beperkt werd. Onder invloed van conservatieve leden van de Britse overheid zou hij nu evenwel overgaan tot een volledige ban van Huawei-apparatuur uit de netwerken van Britse telecomproviders, zo schrijven The Guardian en The Telegraph. Daarmee brengt het Verenigd Koninkrijk zijn politiek in lijn met de Verenigde Staten en Australië.

Het debat rond Huawei’s rol in internationale 5G-netwerken, komt voort uit de nauwe banden van het bedrijf met de Chinese overheid en verdachtmakingen vanuit de VS dat zijn telecomapparatuur door China kan worden gebruikt voor spionage, waardoor de nationale veiligheid van landen verzwakt. Tot op vandaag is daar evenwel nog geen hard bewijs voor op tafel gelegd.

Conservatieve druk

De Britse veiligheidsdiensten zagen geen noodzaak om Huawei volledig uit 5G-netwerken te verbannen en steunden Johnsons originele plan om de Chinese fabrikant wel toe te laten, maar het marktaandeel te beperken. De conservatieve premier zou evenwel hebben toegegeven aan politieke druk vanuit zijn partij en overgaan tot een volledige ban.

“Dit is zeer goed nieuws en ik hoop en geloof dat dit het begin zal zijn van een volledige en grondige herziening van onze gevaarlijke afhankelijkheid van China”, reageert Sir Iain Duncan Smith, één van de leiders van het protest binnen de conservatieve partij, tegenover The Guardians.

Amerikaanse beperkingen

Ook de Amerikaanse overheid zal wellicht tevreden zijn met de beslissing van één van zijn belangrijkste bondgenoten. De VS zet al maanden druk op Europese landen om Huawei’s aanwezigheid in hun telecomnetwerken te beperken.

Eerder deze maand verlengde Amerikaans president Trump zijn presidentieel besluit dat Amerikaanse bedrijven ervan weerhoudt om gebruik te maken van telecomapparatuur van Huawei en ZTE met nog eens een jaar. Daarnaast werd ook het exportverbod voor Huawei verlengd en verder uitgebreid, waardoor ook internationale toeleveranciers, zoals chipbakker TSMC, worden getroffen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home