Twee van vier snelste supercomputers zijn van Europa met activatie Leonardo

In Italië komt deze week de Leonardo-supercomputer online. Dat is de op drie na krachtigste supercomputer ter wereld, waardoor de EU nu twee van de vier krachtigste systemen in handen heeft.

In de Italiaanse stat Bologna komt deze week Leonardo online. Dat is een supercomputer gebouwd door Atos in het kader van het EuroHPC Joint Undertaking-project. Met EuroHPC wil de EU zijn achterstand inzake supercomputers wegwerken door relatief snel de eigen capaciteit uit te bouwen. Het plan werpt zijn vruchten af. Leonardo is het tweede pre-exascale-systeem dat live gaat. Lumi in Finland, dat België mee financierde, was eerst.

Vierde plaats

Leonardo staat op de vierde plaats in de toonaangevende Top 500. Het systeem zou een rekenkracht van 174,7 petaFlops hebben. Ter vergelijking: Lumi staat op plaats drie met 309,1 petaflops, plaats twee is voor de Japanse supercomputer Fugaku met 442,01 petaflops en de kroon gaat naar ’s werelds eerste exascale-systeem in de VS, Frontier, met 1.102 petaflops. Frontier kampt wel met stabiliteitsproblemen.

Voor Leonardo gebruikte Atos zijn eigen BullSequana XH2000-servers gebouwd rond Intel Xeon Platinum 8358-processors. Verder gebruikt Atos Nvidia A100-accelerators en Quad-rail Nvidia HDR100 Infiniband als interconnect. Op termijn moet het HPC-systeem meer rekenkracht krijgen, om te pieken op 249 petaflops.

Intel Inside

De supercomputer is de enige in de top vijf die op Intelchips vertrouwd. AMD heeft er twee op zijn naam, Fugaku gebruikt eigen ARM-chips en Summit, die op plaats vijf staat, doet het met IBM Power-processors.

Leonardo is een belangrijke stap voor EuroHPC en supercomputers in Europa. Die moet culmineren in het Jupiter-systeem, dat in 2023 of 2024 online zal komen in Duitsland en meer dan 1.000 petaflops aan rekenkracht zal hebben. Net als Frontier wordt Jupiter dus een exascale-computer. Europa gaat alle computers binnen het EuroHPC-project via cloudinfrastructuur toegankelijk maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home