President Donald Trump verlengt het executive order dat Amerikaanse bedrijven ervan weerhoudt om gebruik te maken van telecomapparatuur van bedrijven die een nationaal veiligheidsrisico inhouden. Met name de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE worden door dat besluit getroffen.
De verlenging komt er ongeveer een jaar nadat het originele besluit werd ondertekend, en verlengt het nog eens met een jaar tot mei 2021. Dat schrijft Reuters.
Met het besluit riep de president een nationale noodsituatie af en deed hij beroep op de International Emergency Economic Powers Act om “de dreiging aan te pakken die uitgaat van de onbeperkte verwerving of het gebruik in de Verengide Staten van informatie- en communicatietechnologie, die wordt geleverd door personen die eigendom zijn van, onder zeggenschap staan van of onderworpen zijn aan de jurisdictie of leiding van buitenlandse tegenstanders.”
In praktijk is het besluit hoofdzakelijke gericht op de Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE, waartegen de Verenigde Staten allerlei klachten over nationale veiligheid heeft ingediend. Het gaat onder meer om vermeende spionage voor de Chinese overheid en de schending van handelsembargo’s tegenover landen als Noord-Korea en Iran.
Exportverbod Huawei
Nog volgens Reuters zal het Amerikaanse Department of Commerce ook de licentie verlengen die Amerikaanse bedrijven toelaat om in bepekte mate zaken te blijven doen met Huawei. Die licentie loopt vrijdag af.
Huawei werd in mei vorig jaar op de zogenaamde ‘Entity List’ geplaatst, die Amerikaanse bedrijven verbiedt om diensten of goederen aan het bedrijf te leveren, zonder expliciete goedkeuring van de overheid. Haast onmiddellijk schreef de VS evenwel ook een tijdelijke licentie uit die nog toelaat om te blijven samenwerken voor producten die Huawei voor de ingang van het verbod op de markt bracht, zodat bestaande klanten konden worden blijven bediend.
Die licentie is sindsdien meermaals verlengd, en zal nu dus hoogstwaarschijnlijk opnieuw worden verlengd, maar van het schrappen van Huawei van de zwarte lijst is op dit moment nog geen sprake. Het meest zichtbare gevolg daarvan is dat Huawei zijn Android-smartphones niet langer met Google-apps mag uitrusten, wat in Europa pijnlijk voelbaar is, zoals je kon lezen in onze review van de Huawei P40 Pro. Volgens cijfers van Canalys tuimelde Huawei’s smartphoneverkoop buiten China in het eerste kwartaal van 2020 met 35 procent.