Tekort Intel Xeon-chips voor servers blijft nog heel 2020 duren

Intel-Xeon-E-processors
Intel announced on May 28, 2019, the new Intel Xeon E processors that deliver professional-grade performance with the built-in platform security features and reliability that professional creators demand. The processors include up to 5.0 GHz frequency, 8 cores and 16 threads, up to 16 MB Intel Smart Cache and 128 GB DDR4-2666 ECC memory support. (Credit: Intel Corporation)

Het tekort van Intel Xeon-chips voor servers, dat nu al meer dan anderhalf jaar aanhoudt, zal wellicht ook nog voor een groot deel van 2020 blijven voortduren. De klassieke serverfabrikanten delven daarbij het onderspit tegenover de cloudgiganten.

Dat blijkt uit een intern document van hardwareleverancier HPE, dat The Register kon inkijken. Het document spreekt van “leveringsbeperkingen” voor Intels Cascase Lake-processors tot minstens april en de chipfabrikant zou zijn klanten daarom richting de oudere generatie Skylake Xeons sturen. In een reactie bevestigt HPE de leverproblemen aan de Britse technologiesite.

Cascade Lake werd in 2019 gelanceerd. Het is een optimalisatie van de Skylake-processors uit 2017, maar maakt nog steeds gebruik van een 14 nm-procedé. De Xeon Silver-processors met 42xx-serienummers zijn het zwaarst getroffen door het tekort.

Voor HPE vertaalt zich dat in problemen voor onder meer de serverplatformen ProLiant DL360, ML350 en BL460, Apollo 4200 en Synergy 480. HPE is evenwel niet de enige fabrikant die lijdt onder de tekorten. The Register heeft uit meerdere bronnen vernomen dat ook Dell en Lenovo met gelijkaardige problemen kampen.

Aanhoudend tekort

De processortekorten bij Intel begonnen in de zomer van 2018 de kop op te steken en zijn niet beperkt tot alleen Xeon-chips. Ondanks inspanningen om de productie op te schroeven, kan de chipboer nog steeds niet aan de vraag tegemoet komen.

Eind vorig jaar sprak Bob Swan, CEO van Intel, zich voor het eerst helder uit over wat er aan de basis ligt van het productietekort. Hij duidt een verkeerde inschatting van de groei in de chipmarkt, een onverwacht hogere vraag naar mobiele modems en problemen met de transitie van 14 nm naar 10 nm als voornaamste oorzaken aan.

Cloud domineert

Hoewel de servermarkt het voorbije jaar net is gekrompen, hadden bovenstaande redenen vast ook hun effect op de productie die Intel kon realiseren van Cascade Lake Xeon-chips, waardoor ook daar nog steeds een tekort blijft bestaan.

The Register onderscheidt bovendien nog een andere belangrijke reden: de klassieke serverfabrikanten moeten het onderspit delven tegenover cloudgiganten als Amazon, Microsoft en Google, wiens honger naar compute onstilbaar lijkt te zijn. De hyperscalers breiden hun datacenters voortdurend uit en trekken een groot deel van de beschikbare processors naar zich toe, waardoor traditionele spelers als HPE, Dell en Lenovo pas op de tweede plaats komen.

Het tekort aan Intel-chips biedt alvast momentum voor grote concurrent AMD, dat met zijn nieuwste Epyc-processors een sterk alternatief biedt voor de Xeons van Intel. Dat heeft ook de markt ondertussen beseft. Het aandeel van AMD staat op recordniveau en is op een jaar tijd meer dan verdubbeld.

Lees ook: De prijs- en kernoorlog tussen Intel en AMD barst los. Nieuwe aanbiedingen van Intel en AMD vertellen een interessant verhaal over de huidige stand van zaken in processorland.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home