Samsung bouwt supersnel geheugen voor AI en datacenters

RAM memory

Samsung pakt uit met nieuw supersnel DDR5-RAM-geheugen. Het nieuwe DDR5-geheugen komt in eerste instantie naar datacenters en HPC-installaties.

Samsung lanceert supersnel DDR5 RAM-geheugen. De semiconductorspecialist ontwikkelde RAM gebaseerd op High-K Metal Gate (HKMG)-procestechnologie. HKMG is een technologie uit de wereld van de CPU’s maar Samsung integreert ze nu met succes in zijn geheugenmodules. De techniek zorgt voor een betere maar dunnere isolatie van de DRAM-structuren op de chip. Zo lekt er minder stroom, wordt het geheugen sneller en daalt de energieconsumptie. Samsungs nieuwe DDR5 RAM zou 13 procent minder stroom verbruiken dan eerdere generaties.

Supersnel

Het nieuwe geheugen heeft een capaciteit tot 512 GB op één module met snelheden van 7.200 Mbps. Op de module gebruikt Samsung chiplets met acht lagen van 16 Gb aan DRAM voor een totale capaciteit van 128 Gb of 16 Gb. 32 daarvan combineert de fabrikant voor het uiteindelijke DDR5-product. Het geheugen moet uiteindelijk tot 57,6 GBps aan transfersnelheid opleveren over een enkel kanaal.

Het nieuwe geheugen is in eerste instantie gericht op professionele nichetoepassingen. Denk aan gebruik in datacenters in een HPC-context of om AI-toepassingen te ondersteunen. Intel belooft alvast dat zijn toekomstige generatie van Xeon Scalable-processors het DDR5-geheugen zullen ondersteunen. Op termijn zal het geheugen ook doorsijpelen naar workstations en pc’s, onder andere met dank aan AMD. Die processorbouwer zal volgend jaar zijn Zen 4-architectuur introduceren en ook die zou DDR5-ondersteunen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home