De weg naar vrije modemkeuze ligt nu definitief open in België. Beroep tegen de beslissing van het BIPT werd door de rechtbank weggewuifd.
Het BIPT kondigde in oktober aan dat Belgische telecomgebruikers vanaf 1 november 2024 vrije modemkeuze zullen krijgen. Je bent daardoor niet meer verplicht om een modem van de telecomprovider bij wie je het abonnement afsluit, ermee bij te pakken. De beslissing stuitte nog op enig verzet vanuit de telecomsector, maar beroep tegen de beslissing werd door de rechtbank weggewuifd, meldt VKTE, een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur.
“In een one-size-fits-all businessmodel komen lang niet alle innovaties bij de eindgebruiker terecht. Een vrije markt, en dus concurrentie voor het beste apparaat, stimuleert innovaties en geeft eindgebruikers de mogelijkheid een keuze te maken die past bij hun behoefte en budget. We zijn tevreden dat alle inspanningen tot dit resultaat hebben geleid”, legt een woordvoerder van het VTKE uit.
Belg kiest graag zelf
Uit een eerdere rondvraag door VKTE blijkt dat Belgische telecomgebruikers in ieder geval vragende partij zijn voor vrije modemkeuze. 55 procent gaf aan het zeer of redelijk belangrijk te vinden om een eigen modem rechtstreeks aan te sluiten op de breedbandverbinding. De grote drie telecomproviders Proximus, Telenet en Orange blijven daarentegen adviseren om hun apparatuur te gebruiken.
lees ook
Zeg niet zomaar fiber: de ene verbinding is de andere niet
De vrije modemkeuze gaat op 1 november 2024, maar hoe werkt het nu precies in de praktijk. Eerst moet een netwerkpunt (NTP) bepaald worden dat aangeeft vanaf wanneer de gebruiker zelf de verantwoordelijkheid krijgt over de hardware.
Voor aansluitingen op een kopernetwerk en glasvezelnetwerk, kan men de locatie van het netwerkaansluitpunt voorstellen als de wandcontactdoos waarmee de modem verbonden wordt. Voor een aansluiting op een coaxnetwerk, is dit de zwarte netwerkverdeler waarop de modem wordt aangesloten. Het BIPT verwacht dat een vrije modemkeuze eindklanten in staat moet stellen om gemakkelijker te veranderen van operator op dezelfde netwerkinfrastructuur.
België is niet het eerste land dat de keuzemogelijkheid bij de eindgebruiker legt. Vrije modemkeuze bestaat al enkele jaren in de Europese Unie op basis van de Netneutraliteitsverordening. Met de invoering volgt België het voorbeeld van Finland, Duitsland, Italië en Nederland, die al eerder beslisten om vrije modemkeuze in te voeren. VTKE hoopt dat nog meer Europese landen zullen volgen.