Qualcomm: 5G zal een deel van de Wifi 6-markt afsnoepen

5G 4G antenne

Qualcomm is een van de belangrijkste innovators binnen 5G en Wifi 6. Door de steeds hogere snelheden van 5G en toekomstige beschikbaarheid, rijst de vraag of Wifi 6 en daaropvolgende iteraties nog wel belangrijk zullen zijn.

Sanjeev Athalye, Senoir Director Product Management bij Qualcomm, vertelt aan TechRepublic dat beide technieken naast elkaar zullen blijven leven, maar dat 5G een deel van de Wifi 6-markt zal innemen.

“Wanneer we vergelijken met 3G en 4G in het verleden, denken we dat 5G en wifi complementair aan elkaar zullen blijven. Natuurlijk hebben we de laatste jaren flinke stappen voorwaarts gezet op vlak van dataoverdracht, bereik en snelheid.”

“Op vlak van wifi worden vooral verbeteringen gemaakt op vlak van schaalbaarheid, prestaties buitenshuis en hogere pieksnelheden.”

Databundels

Athalye verwacht dat beide techniek complementair zullen blijven, maar dat in sommige gevallen 5G ervoor zal zorgen dat je niet direct ergens een wifi-wachtwoord moet vragen. Mobiele data is inherent veiliger, zeker vergeleken met publieke hotspots, ook al worden er met WPA3 en Wi-Fi Enhanced Open flinke stappen voorwaarts gezet.

“5G moet het mogelijk maken om écht ongelimiteerde databundels te hebben”, benadrukt Athalye. “De nieuwe technologie verlaagt de kost per bit voor operatoren. Vandaag zijn er al ongelimiteerde bundels, maar die hebben een bepaalde fair use-policy. Ik denk dat 5G ervoor kan zorgen dat providers die policy gevoelig omhoog zullen krikken.”

“De reflex van mensen vandaag om te kijken of ze nu op wifi of 4G zitten, zal met 5G en ruimere databundels automatisch verdwijnen. Ik zeg niet dat wifi helemaal zal worden verdreven door 5G, maar ik verwacht wel dat gebruikers minder snel naar wifi zullen wisselen wanneer 5G beschikbaar is.”

 

Gerelateerd: De toekomst van 5G: hoe ver staan we vandaag?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home